Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zaključni račun 2017: Slabo črpanje denarja iz EU

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th julij 2018, 08:20 dop

S pridržkom je računsko sodišče ocenilo predlog zaključnega računa proračuna za leta 2017 in tudi pravilnost izvršitve proračuna. Med ugotovitvami revizorjev je izstopajoča, da je vlada za leto 2017 ambiciozno načrtovala, da bodo prejeta sredstva iz Evropske unije in drugih držav za 512 milijonov presegla vsoto, ki jo država plačuje v proračun Evropske unije. A se to niti približno ni zgodilo. Presežka je bilo za 16,6 milijona evrov ali le za 3,2 odstotka načrtovanega zneska.

Po učinkovitost črpanja za desetletje nazaj?

S tem slabim izplenom ministrica brez listnice Alenka Smerkolj in finančna ministrica Mateja Vraničar Erman tudi v zgodovinskih primerjavah nimata posebej velikih razlogov za zadovoljstvo. Učinkovitost črpanja je bila v zadnjem desetletju po preglednici, ki jo je pripravilo računsko sodišče, takšna:

Tudi v lanskem letu je vlada državne rezerve porabljala mimo zakona za stvari, ki jih bilo pri pripravi proračuna mogoče načrtovati. V preteklosti je bilo takšnih prerazporeditev še več in pogosto so bile hudo bizarne. Tudi, denimo, za poplačilo stroškov, ki so bili povezani z rednimi volitvami. V lanskem proračunu je vlada iz rezerv pokrila za dobrih 20 milijonov slabih načrtovanj. V preglednici so prikazani tako:

Celotno poročilo o reviziji zaključnega računa proračuna lahko najdete na povezavi tukaj.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu