Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Država brez oblasti, Pahor jo ponuja Janši

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th julij 2018, 10:08 dop

Kaj storiti v položaju, ko nihče nima večine, da bi prevzel oblast v državi, se bo predsednik republike Borut Pahor danes posvetoval s predsednikom na volitvah daleč najuspešnejše SDS Janezom Janšo. Po včerajšnjih pogovorih s predsednikom državnega zbora Matejem Toninom (NSi) je Pahor povedal, da bo kot predsednik storil, kar je mogoče, da bi država dobila vlado. Čakal bo, denimo, z obvestilom državnemu zboru, koga predlaga za mandatarja ali z informacijo, da kandidata nima, vse do konca prihodnjega tedna, ko se bo iztekel 30 dnevni rok, v katerem mora ponuditi kandidata za šefa vlade. S tem čakanjem bo Pahor strankam zagotovil več časa za usklajevanja.

Bo Janša prevzel ali odklonil?

Predsednik SDS Janez Janša, ob njem poslanec SDS Zvonko Černač, v ozadju predsednik SNS Zmago Jelinčič. Foto: DZ/Borut Paršolja

Janši bo Pahor danes ponudil prevzem mandat. Že danes bo Pahor to storil, da lahko mandatarstvo, če Janša odkloni, ponudi še komu drugemu. Kaj bo predsednik SDS storil, ni povsem jasno. Na srečanju s Pahorjem takoj po volitvah je Janša povedal, da ne bo sprejel kandidature, če bo jasno, da ima kdo drug večino. A Marjanu Šarcu ali komu drugemu podpore 46 poslancev, ki so nujni za vladanje, doslej ni uspelo pridobiti. Te večine pa za zdaj tudi Janša nima, ker se stranke iz leve sredine, ki zadnja leta vladale in so na volitvah  večinoma izgubile, s politikom, ki so ga tudi s kršitvijo ustave z odvzemom poslanskega mandata zadnja leta poskušali uničiti, povečini niso pripravljene niti pogovarjati. To izključevanje v neroden položaj postavlja manjšo desnosredinsko stranko NSI, ki jo vodi Matej Tonin. To stranko namreč vabijo v koaliciji šestih majhnih strank, ki bi nastala kot posledica tega odločnega izključevanja relativne zmagovalke volitev. Če NSi zavrne nespodobo vabilo, katerega temelj je izključevanje možnosti desnosredinske vlade in zaradi tega zavračanje pogovorov z zmagovalcem volitev Janšo, ima Marjan Šarec še izhod, da si zagotovi večino, a uporabiti bo moral rezervno levo kolo v obliki Levice Luke Meseca.

Če bo Janša danes soglašal, da ga Pahor lahko predlaga za mandatarja, se lahko mandatu do glasovanja državnega zbora, če se pokaže, da do večine nikakor ne more, še odreče. Če pa mandat danes zavrne, bo možnost Pahor prihodnji teden ponudil Šarcu ali pa bo državni zbor do ponedeljka teden za tem obvestil, da v prvem krogu ne predlaga nikogar.

Ko se bo državni zbor s tem obvestilom seznanil, se bo začel drugi krog, ko lahko ob predsedniku republike mandatarje predlagajo tudi poslanci. Če še v dveh tednih državni zbor ne najde mandatarja, je v 48 urah mogoči še zadnji tretji poskus, ko za izvolitev novega šefa vlade zadošča že navadna večine in ko je posledica neizvolitve razpustitev državnega zbora, čemur smo bili v zgodovini doslej priča trikrat. Tako so se končali mandati šefa vlade Boruta Pahorja, Alenke Bratušek in Mira Cerarja. No, Cerarja pravzaprav še ne, ker kot vršilec dolžnosti vodi vlado dokler ne bodo izvoljen novi premier in novi ministri

Parlamentarnih počitnic ni!

Borut Pahor z Matejem Toninom Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik državnega zbora Matej Tonin je vodje poslanskih skupin medtem že obvestil, naj njihovi novi in stari poslanci ne hodijo na dopuste. 15. julija se bodo sicer po poslovniku začele parlamentarne počitnice, a to pomeni le, da ne bo rednih sej državnega zbora. Ker je nujno izvoliti vlado, ker bo sicer parlament razpuščen, je pričakovati celo serijo pomembnih izrednih sej. Če zaradi dopustovanja posameznih poslancev, ne bo izvoljen premier ali ministri, se lepemu delu poslancev lahko zgodi, da bodo imeli zelo dolge počitnice, če ne bodo ponovno izvoljeni. Zaradi tega bodo Toninu zanesljivo prisluhnili in se odpovedali dopustovanju v daljnih krajih.

 

 

.

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu