Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pahor: Mejni spor s Hrvaško je rešen

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th junij 2018, 03:27 pop

Predsednik republike Borut Pahor, ki je se kot premier pred slabim desetletjem dogovoril, da bo država z arbitražo reševala mejni problem s Hrvaško, za kar je na referendumu glasovala tudi (šibka) večina državljanov, je danes ob prvi obletnici, kar je arbitražno sodišče objavilo sodbo o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško, razsodbe Hrvaška ne priznava, s posebno izjavo javnost obvestil, da je spor o meji po njegovi oceni dokončno rešen.

Rezultat referenduma pred osmimi leti je bil takšen:

Pahor je zapisal tako:

“Čeprav Hrvaška razsodbe ne spoštuje, to dejstva, da je spor rešen, ne spreminja. Zaradi hrvaškega zavračanja razsodbe ostaja nerešeno zgolj vprašanje njene uveljavitve. Prepričan sem, da bo prej ali slej meja med sosednjima državama uveljavljena skladno z odločitvijo sodišča. Arbitražno sodišče je odločilo na osnovi meddržavnega sporazuma, ki sta ga sklenili vladi obeh držav, ratificirala oba parlamenta, v Sloveniji pa je o njem odločalo tudi ljudstvo na referendumu. Tako sta sosednji državi, Slovenija in Hrvaška, po mirni poti in zavezujoče dokončno rešili mejni spor. Zdaj je njuna naloga, da ga po mirni poti tudi uveljavita. Slovenija ima po razsodbi arbitražnega sodišča pred enim letom dokončno določene meje z vsemi štirimi sosednjimi državami.”

Pahor je danes sicer še sporočil, da bo prihodnji teden v ponedeljek začel s posvetovanji o izboru kandidata za predsednika vlade z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti državnega zbora. Posvetovanja bodo tudi še v torek.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu