Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bodo migrante ustavljale meje znotraj EU?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th junij 2018, 06:44 dop

»Zelo si prizadevam, da znotraj schengenskega prostora ne bi nastajali novi mejni nadzori, četudi so v tem trenutku nekateri začasni ponekod morda potrebni. Vsi moramo stremeti k temu, da bodo čimprej odpravljeni,« je Miro Cerar, ki po odstopu in volitvah še opravlja vlogo šefa vlade, povedal v nedeljo ponoči po neformalnem srečanju voditeljev držav članic EU o migracijah in evropske azilne politike, ki ga je sklical predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Meje znova v Nemčiji, v Avstriji…

Vir fotografije: kabinet predsednika vlade

Do srečanja je prišlo po konfliktu, ki maje nemško vlado, kako ustaviti notranje migracije v EU, ko migranti zlorabljajo azilne sistem držav članic, da bi prišli v najbolj razvite evropske države, te države pa migrantov pozneje niso pripravljene sprejeti nazaj. Okrepil pa se je tudi tok migrantov, ki potujejo čez Balkan proti Sloveniji in Avstriji. Konflikt v Nemčiji je ob dilemi, kako oster nadzor bo ta država uvedla na svojih mejah, da bi preprečila prihod migrantov iz drugih držav EU. Z težavami, kako preprečiti ilegalne prehode schengenske meje in zlorabami azilnega sistema se sooča tudi Slovenija in to je eden od razlogov, da je sosednja Avstrija proti nam uvedla mejni nadzor in da pri njem vztraja. Število nezakonitih prehodov meja se je letos precej povečalo v primerjavi z lanskim letom, je pa dogajanje še daleč od najhujših časov, ko so čez meje drle množice. Do konca aprila letos so policisti ujeli 1.226 nezakonitih migrantov, lani v istem času 322. 798 je bilo prošenj za zaščito. Številni prosilci pozneje izginejo, zaščito zahtevajo le za to, da bi lahko nadaljevali beg proti bolj zahodnim državam, razlogi pa so pogosto predvsem ekonomske narave.

Še posvet s šefi strank v Sloveniji

O posvetu na ravni EU o migrantskih težavah bo Cerar jutri na posebnem posvetu obvestil predsednike vseh parlamentarnih strank, so že prejšnji teden napovedali iz SMC, na dnevnem redu pa bodo tudi zapleti s privatizacijo NLB in težavami, ki jih ima ta banka na Hrvaškem.

Neformalni pogovor o migracijah in azilni ureditvi je Jean-Claude Juncker sklical pred Evropskim svetom, ki bo čez teden.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu