Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nemogoče je mogoče: Poročila o kampanjah podjetij v državni lasti

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th junij 2018, 10:51 dop

Pregled, koliko so jim za posebne račune za referendumske kampanje zaračunale banke, je doslej objavilo deset organizatorjev kampanj pred ponovljenim referendumom o drugem tiru. Vsi so s kampanjo imeli le strošek odprtja in zaprtja posebnega računa, kar omogoča primerjavo, kje se račun splača odpreti. Med poročili o kampanjah so tudi objave državnih podjetij, ki jim zakon prepoveduje financiranje kampanj. A so sodelovanje od direktorjev, ki so jih nastavili, iz vlade zahtevali. Uradno so v kampanje ti direktorji investirali le po nekaj deset evrov.

Najceneje za Čuša, najdražje za Tonina

Po teh prvih podatkih iste banke različnim strankam različno zaračunajo vodenje posebnega računa, najcenejši so v Delavski hranilnici, ki pa manj zaračuna Zelenim Andreja Čuša, več Levici Luke Meseca, še več pa NSi Mateja Tonina. Najdražje je poslovanje z državno NLB, tam so posebne račune odprla nekatera državna podjetja, ki kampanj sploh ne bi smela sofinancirati.  Podatki o cenah računov (to so vsi stroški kampanj) so takšni:

Podatek pri Damirju Josipoviću, da ga odprtje in zaprtje računa pri Delavski hranilnici po objavljenem poročilu ni stalo nič, je napaka v poročanju.

Državna podjetja v kampanji za vlado

Podjetja DRI in 2TDK, odgovorni osebi za kampanja sta bila Jurij Kač in Žarko Sajič, v poročilih priznavata, da sta stroške poravnala s prenosom iz računa podjetja. Obe državni podjetji sta s tem priznali (ne prvič), kršitev zakona, ki prepoveduje, da bi podjetja smela financirati kampanje za stranke ali referendume, saj bi to bil primer koruptivnega ravnanja. Kot sem poročal že lani, ta podjetja sodijo pod vlado, ki je lani najverjetneje preprosto zahtevala, naj zanjo reklamno nastopijo v kampanji, predvsem v soočenjih na RTVS, to pa lahko le, če uradno prijavijo kampanje. Isto ravnanje so letos le ponovili. Uprava Luke Koper se za sodelovanje v kampanji, ki je najmanj neetično, lani ni odločila. Zamenjali so jo. Nova uprava je odprla poseben račun za kampanjo. Lanski referendum je vrhovno sodišče razveljavilo, ker so  vladne stranke goljufale, ko so za lastno kampanjo v vladi dodelile denar iz proračunskih rezerv vladi, do katerega opozicija ni imela dostopa.

Če podjetje prispeva denar za kampanjo, zakon o volilni in referendumski kampanji, ki takšna nakazila prepoveduje v 14. členu, v 38.b določa takšne kazni:

Omenjeni peti odstavek 14 člena pa pravi tako:

Globe za državna podjetja bi bila, celo če bi jih sodišča izrekla, precej smešne. Plačali jih bomo, ker so ta podjetja državna, pravzaprav vsi. Pa teh glob tudi ne bo. Državni organi doslej niso in poslej ne bodo sprožili postopkov, ki bi bili, če smo natančni, proti njihovim šefom na vrhu vlade.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu