Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Konstituiranje DZ: Kdo bo vladal je nejasno

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th junij 2018, 06:00 pop

Mogoče je, da v petek državni zbor sploh ne bo volil predsednika. Dogovorili smo se, da bo slavnostno sejo ob dnevu državnosti v nedeljo v tem primeru vodil najstarejši poslanec, je predsednik NSi Matej Tonin povzel vzdušje po manj kot uro trajajočem posvetu začasnih vodi poslanskih skupin, ki ga je sklical dosedanji predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC). Je pa Igor Zorčič (SMC) povedal, da ponujajo Mira Cerarja za šefa DZ kot kandidata leve koalicije. A za zdaj velikega navdušenja pri partnerjih še ni. Prvič smo, da bi Cerar kandidiral za šefa DZT izvedeli na javni TV, kjer je Mojca Pašek Šetinc poročala, da bi mu naj to skupaj z več ministrskimi položaji ponudil Janez Janša. Informacije v več medijih, da so ponujali kakšne ministrske položaje, je predsednik SDS Janez Janša zanikal. Več o tem najdete v povezanem članku tukaj.

Brez dogovora ni vodenja

Začasni vodje so se na posvetu za zaprtimi vrati v državnem zboru dogovorili, da bo mandatno volilno komisijo, da bi potrdili mandate novim poslancem, v petek začasno vodil Jože Tanko (SDS). S potrditvijo mandatov bo nov državni zbor konstituiran. Dogovorili so se tudi, kakšen bo sedežni red v dvorani. Več kot to pa ne, ker še ni jasno, kakšna bo vladna koalicija. Matjaž Han (SD) je podobno kot Tonin povedal, da je težava, ker še ni jasno, kdo bi prihodnja leta vladal državi in dodal, da je do petka še nekaj dni časa za pogovore, v petek pa bi lahko tudi prekinili sejo pred odločanjem o vodenju zbora in počakali nekaj dni, da se stranke dogovorijo, če dogovora še do takrat ne bo.

Na posnetku začasni vodje poslanskih skupin Matjaž Han (SD), Franc Jurša (Desus), Igor Zorčič (SMC), Danijel Krivec (SDS), Brane Golubović (LMŠ) in Matej T. Vatovec (Levica)

Brez dogovora strank noben kandidat ne more zbrati nujnih 46 glasov.  Predsednik državnega zbora je bil doslej še vedno iz koalicijskih strank, običajno iz največje ali druge največje stranke. A ker so takrat tri stranke precej izravnane po rezultatu (SD, SMC in Levica) je možno, da bo predsednik tudi iz manjše koalicijske stranke.

Bo koalicija desno sredinska, levičarska ali sredinska?

Najbolj verjetne koalicijske povezave, ki bi lahko nastale, so tri. Desno sredinska, ko bi koalicijo sestavil SDS Janeza Janše, a mora za to ob NSi pridobiti vsaj še dve stranki iz sredine ali levice. Možna je leva koalicija, ki jo lahko sestavi LMŠ Marjana Šarca s SMC, SD, Levico in vsaj eno od manjših strank (Desus, Sab). Možna bi bila tudi bolj sredinska koalicija LMŠ brez Levice, a v tem primeru ta povezavo za večino nujno potrebuje NSi.

Dogovora še ni. Da povezovanje bolj levih strank z NSi ne bo preprosto, pa kaže, ker je Tonin povedal, da bo vstop v koalicijo ob organih stranke potrjevalo tudi članstvo NSi, ki ga lahko tudi zavrne.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu