Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Podražitve goriv: dizel se še splača točiti na Hrvaškem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th julij 2023, 07:50 pop

Slovenska in hrvaška vlada sta danes povišali cene naftnih derivatov. Podražitve bodo obveljale od polnoči. V sosednji državi ostaja cenejši dizel, cena navadnega bencina pa bo po podražitvi ob polnoči višja kot pri nas. Dizel je toliko cenejši, da se nakup v sosednji državi splača. Pri 50 litrih, kar je približno napolnjen rezervoar, prihranimo več kot sedem evrov. V Sloveniji državno določene cene veljajo le na bencinskih črpalkah izven avtocest, na Hrvaškem pa tudi na avtocestah.

V Sloveniji smo priča daljši seriji zaporednih podražitev vseh vrst goriv, ob pogonskih gorivih se je že četrtič zapored podražilo tudi kurilno olje. Deloma so te podražitve posledica dviga cen nafte na svetovnih trgih, deloma pa, ker vlada v ceno spet vključuje razne dajatve. Tudi tiste, s katerimi z nakupom naftnih derivatom skrbimo za nižjo ceno rabe električne energije. Iz ministrstva za okolje so tokratno podražitev pojasnili tako:

“Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene drobno prodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od jutri, 18. julija 2023, do vključno ponedeljka, 31. julija 2023, znašale 1,456 evra za liter bencina, 1,504 evra za liter dizelskega goriva in 1,081 evra za liter kurilnega olja.”

Trenutne cene pogonskih goriv po Evropi, ki so lahko od črpalke do črpalke tudi različne, si lahko ogledate na spletni strani AMZS: tukaj.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu