Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

V Buenos Airesu prva SDS, v Beogradu SD, V Bruslju SMC

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th junij 2018, 11:36 dop

Teden po tem, ko so po ambasadah po svetu prešteli glasovnice in ugotovili rezultat, je državna volilna komisija danes le objavila, kakšni so bili tam volilni razpleti. V preteklosti so bili ti podatki javnosti dostopni nekaj dni po volitvah, torej krepko prej.

NSI na drugem mestu zaradi Argentine

V preglednice o razpletu po ambasadah po svetu so vključeni glasovi 2473 volivcev, od tega jih je 670 glasovalo v Buenos Airesu, v Trstu 332 in v Beograd 276. Za velikim številom volivcev v Argentini, po številu volilnih upravičencev na tujem Argentina sicer ni na vrhu, je razlog: volivci tam so dobro organizirani in vedo, da v preteklosti njihovi glasovi, če so glasovali po pošti, niso prišli pravočasno v Slovenijo, da bi jih tu upoštevali. Končali so v koših za smeti. V Argentini, kot sem že poročal po informacijah iz ambasade, je bilo največ glasov za SDS in NSi, glasovi od tam pa so pomembno vplivali, da sta SDS in NSi na vrhu tudi v seštevku vseh ambasad.  V seštevku je bil rezultat na 31 ambasadah, kjer je glasovalo vsaj 50 volivcev, takšen:

Če na diplomatskem predstavništvu ni glasovalo vsaj 50 volivcev, rezultatov tam niso ugotavljali, ker bi sicer ne bila zagotovljena tajnost glasovanja. V tem primeru so glasovnice poslali v Slovenijo, kjer bodo danes popoldan po državi začeli preštevali še vse druge do poldneva prejete glasove po pošti iz tujine.

Levica blizu vrha v Trstu, SD v Beogradu, SMC v Bruslju

Končni rezultati bodo objavljeni jutri popoldan. Na ambasadah, kjer je glasovalo največje število volivcev, so bili razpleti različni. V Trstu, denimo, je bila na vrhu SDS, a tesno za petami ji je bila Levica Luke Meseca. V Beogradu je relativno zmago slavila SD Dejana Židana pred SMC Mira Cerarja, SDS je bila tretja. V Bruslju pa je bila prva SMC, SDS pa šele peta.  Razplet v štirih ambasadah (podatke lahko sami sortirate) z največ volivci je bil takšen:

Celotni pregled rezultatov na ambasadah je dostopen na povezavi:

Izid volitev po DKP_ sami_11062018

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu