Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Levica z Janezom Janšo, twitter s kao Luko Mesecem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th april 2018, 05:18 pop

  • Levica bo v okraju Grosuplje glasove nabirala s pomočjo umetnika Janeza Janšo, ki govori z naglasom, ki nikakor ni dolenjski. Kandidiral bo v okraju, kjer že desetletja zmaguje predsednik SDS Janez Janša. Taktika podobnih imen, s katerimi se praviloma poskuša krasti glasove, ni nekaj zelo novega. Je pa v tem primeru za Levico precej tvegana. Gre za največjih okraj v državi po številu volivcev, kjer je pravi Janša precej znan.  Pred štirimi leti je v okraju Grosuplje za šefa SDS, ki je moral nekaj tednov prej v zapor, glasovalo 6.116 volivcev (ali 35,57 odstotka glasujočih). Zbral je največje število glasov v kakšnem okraju po državi sploh, najvišjega deleža pa ne.

Grosuplje za dva druga okraja

Na predčasnih volitvah tri leta prej, ko ni bil zaprt, je Janšo v Grosupljem volilo 9.696 volivcev ali 45,22 odstotka. Število volivcev po okrajih se po državi dramatično razlikuje: Pet največjih in pet najmanjših okrajev po številu volilnih upravičencev je bilo leta 2014 takšnih:

 

Pred štirimi leti je v Grosupljem za Mitja Vilarja, ki je bil takrat vaba za Združeno Levico, glasovalo vsega 673 volivcev ali 3,91 odstotka. Kar je bilo precej podpovprečno za Združeno levico. Povprečno je kandidate te stranke po državi volilo skoraj šest odstotkov volivcev. Po rezultatu Vilarja je mogoče sklepati, da so Grosuplje za Levico samomorilski okraj, torej takšen, v katerem njihov kandidat nima skoraj nobene možnosti za izvolitev. Umetni Janez Janša se v tem smislu “žrtvuje” v propagandne namene za stranko, ker takšna kandidatura pritegne pozornost, dobiti poskuša še kakšen glas po pomoti, ker v tem okraju večina vsakič glasuje za soimenjaka.

Kao Luka Mesec Erudit

Ko je Levica razkrila, da bo v Grosupljem poskušala srečo z umetnikom Janezom Janšo se je na twiterju pojavilo več fake spletnih profilov koordinatorja Levice Luke Meseca. Za prvi tak fake profil, ki je bil preveč podoben, je Mesecu uspelo doseči, da so ga v ameriškem podjetju zaprli. A takoj je nastal naslednji z nekoliko drugačnim imenom. Takšnim:

 

Profil, ki se dovolj jasno ločuje, je še delujoča umetniška verzija kandidata Luke Meseca. Umetnik Janez Janša v Grosupljem in kao Luka Mesec na twiterju sta sprožilo številne živahne razprave na spletnih omrežjih in tudi v medijih, ker smo bolj v času prazničnega mrtvila.

Stranke pa bodo jutri (v ponedeljek) in v četrtek še vlagale kandidatne liste. Tiste, ki ne morejo pridobiti podpisov najmanj treh poslancev, bodo po sto podpisov po vsaki enoti lahko zbirale v četrtek do konca delovnega časa upravnih enot, kandidatne liste pa bo na sedežih volilnih enot s podpisi volivcev ali poslancev mogoče vlagati do polnoči.

Po tem se bo začelo potrjevanje pravilnosti vloženih kandidatur. Uradno bodo imena najbrž nekaj tisoč kandidatov, ki bodo predvsem vabe za stranke, tem namreč dejansko gredo glasovi in se jim delijo mandati, objavljena najpozneje dva tedna pred volitvami.

Volilni sistem je prevarantski, ker ustvarja videz, da volimo konkretne kandidati, a je v veliki večini primerov ne. Izjema so predsedniki velikih strank, torej, denimo, pravi Janez Janša, ti so praviloma res izvoljeni.

Umetniška verzija pa je pač strankarska prevara.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu