Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janez Šušteršič: Če je kaj nacionalna sramota, je to to.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th julij 2024, 01:04 pop

Kaj je največja nacionalna sramota, zakaj predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič ne bi smela pozivati ustavne sodnike k odstopu, nato pa trditi, da jih ni pozvala k odstopu in kdo bo zmagovalec prihodnji parlamentarnih volitev, je v pogovoru za Slovenian Business Club ocenil ugledni ekonomist in nekdanji finančni minister Janez Šušteršič.

Za največjo sramoto je Šušteršič ocenil način izvedbe privatizacij. Tako: “V Sloveniji smo imeli kampanjo o zaščiti nacionalnega interesa, češ da svojih podjetij ne bomo prodajali. Zaradi ekonomske krize so se podjetja zadolžila in na koncu, čeprav nismo želeli prodajati podjetij Avstrijcem in Nemcem v začetku tranzicije, so naša podjetja prevzeli Hrvati, Madžari, Srbi, Čehi – podjetniki iz držav, ki smo jih navadno podcenjevali, pogosto povsem neupravičeno. Če je kaj, kar bi lahko imenovali nacionalna sramota, je to to.”

O slovenski politiki in politiki je povedal, da je izgubila občutek državnosti. Javno prepiranje institucij, ki so osnova državnosti, kaže na veliko nespoštovanje do lastne države, je dejal in nadaljeval: “Eno osnovnih pravil je, da ko nekdo postane minister ali poslanec, ga ne kličemo več po imenu, ampak minister ali predsednik vlade. To ima simbolni pomen. Ljudje vedo, da ta oseba ni »Robi«, ampak predsednik vlade. Imamo predsednika vlade, ki bi se moral obnašati kot predsednik vlade, a se ne obnaša niti svoji starosti primerno, kaj šele kot predsednik. To je splošen problem.Ko je pred nekaj leti Banka Slovenije zaostrila pogoje za kreditiranje, je takratni predsednik vlade Marjan Šarec brutalno napadel guvernerja prek medijev. Ne glede na to, kdo je imel prav, to ne gre. V resni državi se voditelji ne napadajo prek medijev, temveč se dobijo in pogovorijo. Lahko imajo velika nesoglasja, kot sta jih imela nekdanji premier Tone Rop in takratni guverner Mitja Gaspari, ampak to ni vplivalo na funkcionalnost države. Ne pa da predsednica parlamenta poziva ustavne sodnike k odstopu, nato pa trdi, da jih ni pozvala k odstopu, ampak samo rekla, da bi bilo prav, da odstopijo. Simbolike države ni več, in to je resen problem.”

Na vprašanje “Kdo bo zmagovalec tega mandata?” je Šušteršič odgovoril: “Janez Janša, ker bo verjetno dobil naslednje volitve. Mogoče bosta pa zmagovalca tega mandata kar Anže Logar in Matjaž Han, ki bosta delala koalicijo.” S tem je Šušteršič opozoril na značilnost našega volilnega sistema, ko smeri vladanja po volitvah pogosto ne določajo velike zmagovite stranke, ampak manjši koalicijski partnerji. Kot v primeru Roberta Goloba Levica Luke Meseca, ki jo je po volitvah prevzela Asta Vrečko.

O novih obrazih v politiki je ekonomist, ki je kot član državljanske list Gregorja Viranta opravljal tudi delo finančnega ministra v drugi vladi Janeza Janše, povedal:

Z novimi obrazi v politiki nimamo prav epohalnih izkušenj, Zoran Janković je bil na državnih volitvah nov obraz, pa mu ni uspelo sestaviti vlade, Gregor Golobič je bil Zaresov novi obraz, pa ni bil uspešen. Robert Golob je dobil takšno zmago relativno zlahka zaradi jeze ljudi nad Janševo vlado med epidemijo. Novi obraz Marjan Šarec je komaj sestavil vlado. Ne vem, ali ta formula z novim obrazom lahko še uspeva, tudi ne vem, kdo se bo pustil prepričati v tako igro. Sta pa seveda relativno nov obraz Anže Logar in tudi Matjaž Han.”

Celoten pogovor z Janezom Šušteršičem si lahko preberete v magazinu SBC.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu