Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kdaj bo država Ahmada vrnila Hrvaški?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st april 2018, 07:43 dop

“Rok za predajo Ahmada Shamieha Hrvaški se izteče 12. 7. 2018, o čemer je notranjo ministrstvo obvestilo pristojne organe Hrvaške, je vlada včeraj zapisala v odgovoru poslancu Vinku Gorenaku (SDS) o tem, kdaj bo migrant vrnjen sosednji državi. V odgovoru vlada podrobno opisuje pravne zaplete in razplete številnih pravnih sporov, ki so o izročitvi sosednji državi doslej potekali. Shamieh je vse spore izgubil.

Politično posredovanje za migranta

Državljan Sirije je še v Sloveniji tudi zaradi posredovanja pomembnih vladnih politikov. Lani novembra je ob poskusu izročitve Ahmada Hrvaški nastala celo manjša politična drama, ko sta se proti predaji migranta najprej jasno postavila oba ljubljanska časopisa  s sporočili: „Ali smo ljudje ali nismo? (Delo)“ in „Preseči birokratski hlad MNZ (Dnevnik)”. Predsednik odbora za pravosodje Jan Škoberne pa je sirskega frizerja Ahmada Shamieha pred premierom Mirom Cerarjem in notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar reševal celo tako, da mu je zatočišče zagotovil v prostorih poslanske skupine SD v parlamentu, kamor sta begunca prišla pozdravit šef SD Dejan Židan in predsednik DZ Milan Brglez (SMC).  Cerar je zaradi vsega tega ustavil predajanje Ahmada sosednji državi, zaradi česar je opozicijska SDS predlagala, da bi državni zbor premiera obtožil zlorabe položaja pred ustavnim sodiščem. A so druge stranke Cerarja zaščitile.  Ahmad pa je obiskal celo kongres SMC v Mariboru, na katerem je bil Cerar ponovno izvoljen za predsednika stranke.

Jara kača neuspešnih poskusov

Vmes je Shamieh izgubil vse spore in ga poskuša notranje ministrstvo zato izročiti sosednji državi. Ne sicer najbolj uspešno.

Dogajanje vlada v odgovoru Gorenaku vlada povzema tako:

“Odločitev o prošnji za mednarodno zaščito, s katero je bilo odločeno, da Slovenija ne bo obravnavala prošnje Ahmada Shamieha, ker je zanjo pristojna Hrvaška, je pravnomočna po odločitvi Vrhovnega sodišča od dne 23. 8. 2017. Njegovo predajo Hrvaški na podlagi te pravnomočne odločitve je 15. 12. 2017 začasno zadržalo Upravno sodišče. Odločitev o začasnem zadržanju je dne 12. 1. 2018 odpravilo Vrhovno sodišče. Zoper to odločitev je Ahmad Shamieh dne 5. 2. 2018 vložil ustavno pritožbo s
predlogom za začasno zadržanje. Ustavno sodišče je dne 5. 3. 2018 odločilo, da ustavne pritožbe ne bo sprejelo v obravnavo. Ker je izvršitev predaje Ahmada Shamieha Republiki Hrvaški na podlagi pravnomočne odločitve o njegovi prošnji za priznanje mednarodne zaščite dne 15. 12. 2017 zadržalo Upravno sodišče, je rok za njegovo predajo 23. 2. 2018 prenehal veljati. Nov rok za predajo je začel teči 12. 1. 2018, ko je Vrhovno sodišče ugodilo pritožbi ministrstva zadeve in odločitev Upravnega sodišča spremenilo tako, da je zahtevo Ahmada Shamieha za začasno zadržanje predaje Hrvaški zavrglo. Ta rok se izteče
12. 7. 2018, o čemer je ministrstvo obvestilo pristojne organe Hrvaške.
Ahmad Shamieh je zoper nov rok za predajo Hrvaški dne 9. 3. 2018 sprožil upravni spor in predlagal začasno zadržanje njegove predaje. Upravno sodišče je dne 15. 3. 2018 (ministrstvo je odločitev prejelo 20. 3. 2018) tožbo zavrglo in predlog za začasno odredbo zavrglo.
Za izvršitev pravnomočnega sklepa ministrstva o predaji Ahmada Shamieha Republiki, ob upoštevanju napotkov Vrhovnega sodišča, je ministrstvo Ahmada Shamieha že dne 7. 2. 2018 pozvalo k predložitvi relevantne zdravstvene dokumentacije. Ahmad Shamieh ministrstvu v predpisanem roku ni predložil zdravstvene dokumentacije, je pa dne 26. 2. 2018 ministrstvo obvestil, da se je dne 23. 2. 2017 odgovornost za obravnavo njegove prošnje prenesla na Republiko Slovenijo in da je poziv ministrstva s tem postal irelevanten. Dne 29. 3. 2018 zjutraj je bila predvidena predaja Ahmada Shameiha hrvaškim pristojnim organom. Do predaje ni prišlo, saj se imenovani ob določeni uri ni zglasil na Ministrstvu za notranje zadeve. O nadaljnjih postopkih bodo odločale pristojne strokovne službe skladno z veljavno zakonodajo.”

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu