Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nerazumno: Vlada že spet goljufa v referendumski kampanji

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 17/04/2018)

Čeprav pravnim osebam, državnim podjetjem še prav posebej, zakon strogo prepoveduje, da bi smela karkoli v denarju, s popusti ali z brezplačnimi uslugami prispevati za kampanje, so se pomembna državna podjetja, katerih direktorje določa vlada, tudi za ponovljeni  referendum o drugem tiru prijavila kar kot organizatorji kampanj, ki plačujejo kampanje. Vsa omenjena podjetja so s kampanjo že imela prve stroške: odprtje posebnih računov ni zastonj. Stane kakšnih 70 evrov. V zakonu je predpisana globa za nedovoljen prispevek podjetja za kampanjo, ki znaša med 6.000 in 20.000 evri. Še od 1.500 do 4.000 evrov pa za odgovorno osebo. Na prepovedan način zbran denar mora organizator podariti v dobrodelne namene.

Kršijo zakon, ker jim nihče nič ne more

Članek o vstopu državnih podjetij v lansko referendumsko kampanjo za 2tir

Čeprav gre za povsem jasno kršitev pravil, to državna podjetja počnejo, ker njihovega ravnanja po referendumu nihče ne pregleda in jim ne izstavi glob, ki jih določa zakon za kršilce. Tudi po lanskem referendumi jih ni, čeprav je celo parlament razpravljal o tem dogajanju. Državnim podjetjem pa glob tudi ne bi bilo težko poravnati. Z vašim denarjem bi plačali. Težava pa je to za vlado in vladno koalicijo (SMC, DeSUS, SD), pod katero vsa ta podjetja sodijo in ki je odgovorna za to nepošteno ravnanje. Le zelo naivni verjamejo, da iz vlade niso vplivali, da so ta podjetja vstopila v kampanje. Lani sem objavil pravno mnenje ministrstva za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki je bilo pripravljeno za ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi Peter Gašperšič, v katerem trdijo, da lahko kampanje organizira kdorkoli, torej tudi državna podjetja, le prispevati ta državna podjetja za kampanjo ne smejo nič. Ker je vlada sama lani ravnala podobno nepošteno, ko si je za kampanjo vzela javnih 97.000 evrov, in s tem vladnim strankam zagotovila prednost iz javnega denarja pred opozicijo, je vrhovno sodišče razveljavilo lanski referendum. Rok za odprtje posebnih transakcijskih računov za referendumske kampanje izteče danes, odprlo pa je te račune do včeraj že toliko državni podjetij kot prvič. Kot že prvič so se kot organizatorji referendumskih kampanj prijavila podjetje 2TDK, vodi ga nekdanji minister v vladi Alenke Bratušek in nekdanji državni sekretar v vladi Mira Cerarja Metod Dragonja, Slovenske železnice, vodi jih Dušan Mes in družba DRI, ki jo vodi Jurij Kač. Novost je, da je v kampanji z odprtjem posebnega računa tudi Luka Koper, kjer je lani uprava takšno goljufanje zavrnila. A je vlada (preko SDH in nadzornikov Luke Koper) po referendumu konec lanskega leta odstavila upravo v kateri so bili Dragomir MatićAndraž Novak in Irena Vincek. Namesto njih so postavili za šefa uprave Dimitrija Zadela, za člana pa  Metoda Podkrižnika in Irmo Gubanec. Računa (še) ni odprl Dars, od koder so mi lani pojasnili, da ne nameravajo ničesar plačevati, le predstavljati svoja stališča. „Niti centa ne mislimo dati,” so povedali, ko so že odprli račun. V poročilu po lanskem referendumu so zapisali, da so s prostovoljnim prispevkom za referendum zbrali 120 evrov, porabili pa 77 evrov.

2TDK celo priznal nedovoljeno nakazilo

Še bolj zanimivo je poročilo družbe 2TDK, ki prizna, da so 71 evrov prenesli na posebni račun s svojega lastnega. V nadaljevanju pa tega prispevka ne prikažejo kot nedovoljenega in ga tudi ne nakažejo v dobrodelne namene, kar za darila podjetij brez izjem zahteva zakon.  Če se vam informacija, da so v kampanjo že spet vstopila podjetja v povsem državni lasti, zdi neverjetna, takšen je bil izpisek odprtih posebnih računov za kampanje sinoči:

Posamezne politične stranke se na spisku pojavijo dvakrat, ker so že odprle račune za referendum in volitve poslancev, dogodka bosta v razmiku treh tednov.

Državna podjetja so kot organizatorji kampanj prijavljajo predvsem, da bi jih mediji (predvsem javna RTV) vabili v svoje oddaje, s čemer po njihovi oceni prave kampanje in stroškov ni. A  to je neresnično: stroški so tudi s tem, le da jih ne prikažejo. Že čas vodilnega precej stane.

Ker jih Kovačič ne more premagati, se bodo sami

Predvsem pa je to nategovanje medijev in javnosti, ki odžira prostor tistim, ki kampanjo organizirajo z lastnim in ne skupnim denarjem in časom. Težava v ozadju je povsem enaka kot je bila s 97.000 evri, ki si jih je za kampanjo iz državnih rezerv lani dodelila vlada.

Preprosto nepošteno je.

Pri referendumih je parlament dopustil izjemo od sicer ostre prepovedi vseh plačil za kampanje pravnih oseb. Da bi omogočil sodelovanje v kampanjah sindikatom in podobnim zainteresiranim organizacijam, je določil:

“Pravne osebe zasebnega prava, katerih namen ustanovitve ni pridobivanje dobička, lahko prispevajo prispevke za referendumsko kampanjo.”

Na ta način je kampanjo pravilno prijavil Sindikat žerjavistov pomorske dejavnosti – Luke Koper, ki pa mu zakon dovoljuje prispevati in torej tudi plačevati račune za kampanjo.

Pri tokratnem vstopi državnih podjetij v referendumsko kampanjo je najtežje razumeti razloge. Zdi se namreč, da se vlada s tem  brez potrebe daje v zobe. Glede na rezultat referenduma lani ni potrebe za ravnanje na meji zakona in za nepoštenost. Lani je večina volivcev podprla zakon o drugem tiru, Vili Kovačič pa se niti približal ni kvorumu, ki je bil 342.498 volivcev. Razveljavljen rezultat referenduma je bil takšen:

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (12)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu