Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Klemenčičevem kandidatu Đorđeviću že spet spodletelo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th april 2018, 04:43 pop

Tudi v drugem poskusu mandatno volilna komisija Miodraga Đorđevića državnemu zboru ni ponudila za podpredsednika vrhovnega sodišča za šest let.  Prejšnji mesec kandidature Đorđevića, ki ga predlaga pravosodni minister Goran Klemenčič, predsedniku komisije Mitju Horvatu (SMC) ni uspelo spraviti na dnevni red zadnje redne seje parlamenta, ker je bilo za to le sedem poslancev. Zmanjkali so glasovi DeSUSa. Tokrat se je zgodilo obratno. Đorđević je že bil na dnevnem redu, a je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko predlagal, da bi ga umaknili. Za Tankov umik je bilo devet poslancev, za Đorđevića sedem.

Klemenčiča tokrat ni bilo

Na posnetku državni sekretar Darko Stare in minister Goran Klemenčič Foto: DZ

Glasovalni razplet je bil podoben kot marca, ko je za uvrstitev odločanja o Đorđeviću  glasovalo sedem od 19 poslancev v komisiji. Koalicija jih ima deset. “Drži, vzdržali smo se. Se je pa tudi en poslanec SMC,” mi je takrat “padec” kandidature pojasnil vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Neuradno pa je bilo slišati, da bi Đorđević, če bi bila zanj večina v komisiji, pozneje najbrž pozneje padel v državnem zboru. Današnja odločitev mandatno volilne komisije pomeni, da o podpredsedniku vrhovnega sodišča prihodnji teden na izredni seji že razpuščeni državni zbor ne bo glasoval in da bo  Damijan Florjančič še nekaj časa brez pomoči. Zdi se, da bo odločanje šele po volitvah. Eden od razlogov, da je Tanko predlagal prestavitev, je bil, ker pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča tokrat zaradi obveznosti v tujini ni bilo, da bi poslancem pojasnil kandidaturo. Ministrstvo je zastopala direktorica direktorata  Evelin Pristavec Tratar, kar je nekoliko neobičajno. Praviloma ministre nadomeščajo državni sekretarji, Klemenčič ima dva. Ob Darku Staretu, ki je bil nekoč zaposlen v Sovi, pozneje pa pri Klemenčiču na KPK, je državna sekretarka še Tina Brecelj,  s katero ima kandidat Đorđević dva otroka.

Presenečenje za ministrstvo

Članek zaradi katerega so radovedni policisti

O tem paru so mediji zadnje čase precej pisali. Zaradi pisanja o težavah s precej živahnim sinom, ki ga ima Đorđević z Brecljevo na osnovni šoli Poljane, je spletni portal Nove24TV doletela cela prijava na policijo, ko so tam le poročali o tem, da je policiji Đorđević že pred tem prijavil revijo Škandal24, ki je poročala o neprimernem obnašanju otroka. Sporni članek si lahko preberete na povezavi tukaj. O zelo živih sinovih Đorđevića in zapletih, ki so posledica konfliktov, je na svojem portalu že prej precej pisal Bojan PožarEvelin Pristavec Tratar, ki je kot najvišja uradnica zastopala ministrstvo, mi je po seji povedala, da jo je umik kandidature z dnevnega reda presenetil in da se ne bi toliko pripravljala za predstavitev kandidature poslancem, če bi vedela, kaj se bo zgodilo. Đorđević ima še hčerko z vrhovno sodnico Nina Betetto, ki je bila podpredsednica vrhovnega sodišča v času, ko ga je vodil Branko Masleša. Betettova je bila najbrž razlog, da Đorđevića v preteklosti v več poskusih predsednik republike Borut Pahor nikakor ni želel predlagati za evropskega sodnika. Njegovo kandidaturo sta podprla vlada in sodni svet. A pri Pahorju se je ustavilo. Če bi ga predlagal, bi polovica liste kandidatov bila nekoč zakonca Miodrag in Nina. Vrhovno sodnica Betettova je pozneje izpadla na evropskem nivoju.  Problem na vrhovnem sodišču danes je, da tam tudi v več poskusih razen Đorđevića niso našli nikogar drugega, ki bi bil pripravljen delo podpredsednika opravljati prihodnjih šest let.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu