Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ spreminja ustavo zaradi Hrvaške, Pahor pa noče Vebra

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st marec 2018, 05:44 pop

V petek zjutraj se bodo šefi poslanskih skupin na kolegiju Milana Brgleza  (SMC) dogovorili, da bo prihodnji teden v torek izredna seja parlamenta, na kateri se bodo poslanci seznanili z obvestilom predsednika republike, da ne bo iskal novega šefa vlade po odstopu Mira Cerarja (SMC). Kot kandidat se je ponujal Janko Veber.

Najprej NLB potem razpuščanje

Milan Brglez Foto: DZ

Za v ponedeljek prihodnji teden pa je Brglez  že sklical sejo ustavne komisije, da bi se pogovorili o dopolnjevanju temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti, s katerim bi premoženje državne NLB zaščitili pred zaplembami sodišč sosednje države. Sodišča na Hrvaškem plenijo premoženje NLB za poplačilo deviznih vlog, za katere je odgovornost po nastanku Hrvaške prevzela sosednja država. Spremembo sta predlagali opozicijski SDS in NSi, iz vladnih strank pa so ju podprli.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je danes po seji vlade povedala, da je vlada kot skupščina NLB sprejela sklep, ki od poslovodstva banke zahteva ukrepe za zaščito premoženja proti hrvaškim izterjavam. Gre za zaščito državnega premoženje pred neupravičenimi in nezakonitimi posegi, je dejala ministrica. Stališča o spreminjanju ustave pa vlada še ni potrdila. Kot je povedala ministrica se je vlada načeloma strinjala, da podpre vse ukrepe, ki bi zaščitili slovensko premoženje, a se v povezavi s konkretnim predlogom postavlja nekaj strokovnih vprašanj. Ker gre za precej kompleksna pravna vprašanja, si je vlada vzela še nekaj časa, bodo pa mnenje v državni zbor poslali še pravočasno, je dejala Vraničar Ermanova.

Veber: Pravico imam poskusiti

Janko Veber Foto: DZ

S seznanitvijo s Pahorjevim sporočilom, da ne bo iskal naslednika Mira Cerarja, bo državni zbor korak bližje razpustitvi. Začel bo teči dvotedenski rok, v katerem lahko novega šefa vlade predlagajo poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Da je pripravljen kandidirati, je takoj po odstopu premiera Cerarja povedal nekdanji poslanec SD Janko Veber. A zdi se povsem neverjetno, da bi mu uspelo zbrati 46 glasov za izvolitev. Še to ni gotovo, ali bo našel poslansko skupino ali deset poslancev, da bi ga predlagali. Se pa, kot mi je povedal, pogovarja z več poslanci. “To je moja ustavna pravica. Predsednik vlade je vrnil oblast ljudstvu. Sem izvoljen predstavnik tega ljudstva in moja ustavna pravica je, da poskusim prevzeti to oblast.” Če bi bil Veber izvoljen, bi moral Pahor razpisati redne volitve, v času volitev in po njih pa bi država imela vlado s polnimi pooblastili. Veber je razloge, zakaj država potrebuje vlado s polnimi pooblastili, ki jo skuša sestaviti, opisal tako: “Poglejte, dogajala se bodo kadrovanja, podpisovale se bodo kakšne pogodbe. Če so za maketo drugega tira dali sto tisoč evrov, jim ne bo problem dati še za kaj drugega. Pred vrati je ponovitev referenduma. Vlada bi morala umakniti kakšno oznako zaupnosti, da bi ljudje vedeli, kaj se je dogovarjalo z Madžari.” Veber je dodal: “Če je referendum, morajo ljudje imeti možnost izvedeti vse. To ne more biti državna skrivnost.”

Če po dveh tednih Vebru ali komu drugemu ne bo uspelo zbrati 46 poslancev, ki bi ga podprli, lahko poskusi še v tretjem krogu. A časa bo takrat le še 48 ur, za izvolitev pa bo zadoščala že navadna večina.

Odpoved aprilske redne seje DZ

V petek bo po današnjem neformalnem dogovoru šefov poslanskih skupin Brglezov kolegij tudi razveljavljal načrte za aprilsko redno sejo državnega zbora. Če bo državni zbor razpuščen, te seje ne bo več. Odločitve bo parlament lahko sprejemal le še na izrednih sejah.

Predsednikov dopis, s katerim se bo prihodnji teden seznanil državni zbor, je takšen:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/03/Obvestilo-predsednika-republike.pdf” title=”Obvestilo predsednika republike”]

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu