Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pahor o volitvah 10. junija, DVK pa opozarja, da bo desetino volišč treba zapreti

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 09/03/2018)

Predsednik republike Borut Pahor je jutri na posvet povabil predstavnike vseh parlamentarnih strank o možnih rokih za izvedbo parlamentarnih volitev in kandidacijskih postopkih v tem obdobju. Predsednik državne volilne komisije Anton Gašper Frantar pred razpisom volitev vlado Mira Cerarja znova opozarja, da še ni poskrbela, da bi bila volišča po državi fizično dostopna invalidom, kar je že pred leti zahtevalo ustavno sodišče in kar od lani zahteva tudi zakon. Več kot desetina volišč po državi pa še ni dostopna invalidom. To lahko povzroči resne težave pri izvedbi volitev, ker bi se lahko zgodilo, da bo sto tisoč volivcev moralo glasovati daleč od svojih običajnih volišč, ker bodo ta na dan volitev zaprta.

Bodo volitve 10. junija

Predsednik republike Pahor izbira med nekaj junijskimi datumi. Volitve bi lahko bile, denimo, v nedeljo 3., 10., ali 17 junija… Najbolj verjeten se zdi: 10. junij. Predsednik DVK Frantar opozarja, da če vlada in občine po državi ne bodo zagotovile dostopnosti volišč za invalide, kar je že pred leti s sodbo zahtevalo ustavno sodišče, bo državni volilni komisiji preostalo le, da vsa volišča v stavbah, ki fizično še niso dostopna invalidom, preprosto zapre, da ne bi kršila zakona in s tem ogrozila veljavnosti volitev. V tem primeru bi se lahko zgodilo, da bi tudi kakšnih sto tisoč volivcev moralo na druga volišče, ki so lahko oddaljena tudi nekaj kilometrov od njihovih običajnih. Če teh volišč DVK ne zapre, lahko volitve pozneje na sodišču obveljajo za neveljavne, ker država na njih ni omogočila glasovati vsem volivcem, kar bi morala po sodbi ustavnega sodišča in k čemur se je s spremembo zakona lani tudi sama zavezala.

Ustavno sodišče je aprila 2014 ukinilo posebna volišča za invalide kot obliko diskriminacije invalidov, ki jim ne zagotavlja volilne pravice. Poslancem so takrat določili najdaljši dvoleten rok, da s spremembo ureditve zagotovijo invalidom fizičen dostop do njihovih volišč in torej možnost voliti. To je temeljna pravica, na kateri temelji demokratičen sistem. A poslancem v dveh letih ni uspelo odpraviti neustavnosti. Skrajni rok za popravek ureditve se je iztekel maja 2016. Spodletelo jim je, ker so proceduro sami „mašili“ z znameniti predlogi „Muscolo“, ki so jih različnih predlagatelji razglasili za višanje etičnih standardov v politiki. Iz višanja standardov ni bilo nič, so pa uspeli doseči, da možnosti priti do svojih volišč invalidi še nimajo.

458 volišč še ni dostopnih invalidom

Na lanskem referendumu o drugem tiru je bilo invalidom dostopnih 1.747 volišč oziroma 55,09 odstotka. Skupaj je referendum potekal na 3.203 voliščih, rednih volišč po državi je bilo 3083. Podobno skoraj polovica volišč ni bila dostopnih invalidom tudi na predsedniških volitvah.

Po zadnjih podatkih, kot je danes povedal direktor službe DVK Dušan Vučko, invalidom fizično še vedno ni dostopnih 458 volišč. To so povečini manjša volišča, številna tudi v zelo odročnih  krajih, le pet jih je v lasti države. Večina, čez 300, pa v lasti občin. Ta teden v petek bodo dodatni pogovori med predstavniki vlade in DVK, kako rešiti probleme.

V številnih primerih bi bilo najbrž najbolj preprosto, da vlada zagotovi denar, da se hitro opravijo arhitekturne ovire (denimo stopnice) za dostop do javnih prostorov, ki bi morale biti že davno odpravljene.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu