Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ker so zamočili pri izbrisanih in minimalni plači bo izredna seja DZ

Print Friendly, PDF & Email

O višanju odškodnin, ki jih sodišča dodeljujejo delu izbrisanih in omejitvi višine izplačanih obresti bo parlament odločal na izredni seji prihodnji teden. Na isti izredni seji bodo odločali tudi o višanju minimalne plače in spremembi zakona o izvrševanju proračuna. To izredno sejo so že zahtevajo poslanci LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB, ki jim ta teden pri izbrisanih ni uspelo izglasovati nujnega postopka, s katerim bi popravili neverjetno vladno počasnost, ko devet mesecev ni predlagala odprave neustavnosti, ki jo je pri urejanju odškodnin za izbrisane zagrešila  večina v DZ v času vlade Alenke Bratušek, ko so državi vladale PS, SD, DL in DeSUS.

Levica je in ni zraven

Vlada je nujni postopek popravljanja ureditve odškodnin izbrisanim ta teden predlagala, da bi se tako izognili “težko popravljivim posledicam za delovanje države”, ki jih je povzročila sama, ker je predolgo pacala, kaj storiti. A je naglica padla, ker si za zamisel vladajoči niso zagotovili večine. Za ni bila desna opozicija, pa tudi Levica ne. Če bodo z izrednimi sejami vladajoči predlog vlade le uzakonili, bodo odškodnine in obresti za del izbrisanih v sodnih postopkih državo stale okoli 53 milijonov evrov. Ustavno sodišče je v začetku leta presodilo na način, ki sili k hitri odpravi neustavnosti iz časov vlade Alenke Bratušek. Če tega ne storijo do 14. januarja, bodo morali višje odškodnine in obresti zagotoviti širšemu krogu upravičencev, je odločilo sodišče. Med podpisniki zahteve za izredno sejo DZ ni poslancev Levice, ki so proti naglici pri  “izbrisanih”, kar tem lahko zagotovi krepko višje sodne odškodnine, hkrati so pa predlagatelj povišanja minimalne plače, ki bi, da bi obveljala do novega leta, morala biti uzakonjena že ta teden. A te seje ni in ne bo. Ali je mogoče s skrajšanem rokov, ki potečejo od objave do uveljavitve zakona, to še doseči in uzakoniti višanje minimalne plače na izrednih sejah državnega zbora prihodnje tedne, da bi obveljalo že do novega leta, še ni povsem jasno. Izredna seja DZ bo najbrž v četrtek prihodnji teden, o tem datumu bo jutri razpravljal kolegij predsednika DZ Dejana Židana.

Celotna zahteva za izredno sejo o izbrisanih, minimalni plači in izvrševanju proračuna je takšna:[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/12/c665210b4fe8a3382987.pdf”]

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu