Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kateri medij v Sloveniji najbolj laže?

(Last Updated On: 19/01/2018)
image_pdfimage_print

Ameriški predsednik Donald Trump je v prihodnji teden preložil razglasitev, kateri medij je najbolj lažniv v ZDA. Za ta teden je razglasitev “nagrad” medijem pred časom napovedal s tvitom.

Da predsedniki držav ostro kritizirajo medije in ne obratno, je precej nenavadno. A v primeru Trumpa najbrž le nadaljevanje volilne kampanje, v kateri je s takšnimi povsem neobičajnimi pristopi zmagal. V kampanji je imel protikandidatko, soprogo nekdanjega predsednika Billa Clintona in pozneje zunanjo ministrico Hillary Clinton , ki je valjala za predstavnico oblasti in popolno favoritko, Trump pa je imel  status spretnega bogataša, a v politiki outsiderja.

Ost kritike Trump pogosto usmerja predvsem proti delu ameriških medijev, ki so zelo kritični do njegove politike. Takšna je denimo televizija CNN.  A po anketah, ki jih opravljajo v ZDA, ljudje čisto na vrh lažnivcev postavljajo tudi medije, ki so izrazito naklonjeni republikancem in Trumpu.

Za Slovenijo anket, kateri medij je najbolj lažniv, še nisem opazil.

Možnost izbire med večjimi televizijami, dnevnimi časopisi in dvema tednikoma sem zato ponudil v Spletnem časopisu.

Glasovali ste lahko za največ tri medije. Rezultat je bil tak

Kateri medij v Sloveniji najbolj laže?

 • Mladina (22%, 306 Votes)
 • POPTV (20%, 275 Votes)
 • Delo (12%, 163 Votes)
 • TV SLOVENIJA (12%, 157 Votes)
 • Dnevnik (11%, 145 Votes)
 • NOVA24TV (9%, 124 Votes)
 • Večer (5%, 73 Votes)
 • Reporter (3%, 45 Votes)
 • Slovenske novice (3%, 36 Votes)
 • Svet24 (3%, 35 Votes)
 • Finance (0%, 2 Votes)

Total Voters: 735

Loading ... Loading ...

Zaradi ugovorov, da anketno vprašanje ni bilo pošteno, ker ni vključevalo Spletnega časopisa, sem pripravil novo dopolnjeno anketo o medijih, ki širijo največ laži po spletu. Glasujete lahko tudi tokrat za tri medije:

Kje na spletu najdete največ lažnih informacij?

View Results

Loading ... Loading ...

Več o tem je dostopno na povezanem članku https://spletnicasopis.eu/2018/01/18/trump-podelil-fake-news-nagrade/

O manipulacijah in lažeh v slovenskih medijih lahko več preberete v knjigi, ki je dostopna na povezavi:

(Visited 1.356 times, 11 visits today)
8 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: