Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

2018: Leto, ko bomo odločali, kdo bo vladal državi in občinam

(Last Updated On: 02/01/2018)
image_pdfimage_print
Foto M. K.

Čim bolj veselo, zanimivo in uspešno leto 2018 vam želi Spletni časopis! Osebno in tudi poslovno.

Atraktivno pa bo tudi politično. Zaznamovale ga bodo kar dvojne volitve. Veliko bolj resne od lanskih predsedniških, ko smo izbirali bolj simbolno oblast. Letos bo šlo zares: odločali bomo o tistih, ki res odločajo o denarju, poslih in številnih državnih službah. O tem, kakšna bo prihodnost. Prve volitve bodo maja ali junija. Točen datum bo določil predsednik republike Borut Pahor. Volili bomo poslance in s tem odločili, kdo bo vladal državi prihodnja štiri leta. 18. novembra bomo volili še župane in občinske svetnike in s tem izbrali, kdo bo prihodnja leta vodil mesta in naselja po državi.

Volitve skoraj na Martina

Datum lokalnih volitev je lani določil državni zbor, poslej bodo vsaka štiri leta vedno tretjo nedeljo v novembru. Vlada Mira Cerarja je najprej predlagala drugo novembrsko nedeljo, a ker je letos takrat Martinovo, kar je ponekod pomemben praznik, na dan volitev pa je dobro biti pretežno trezen, je opozicijski SDS Janeza Janše uspelo dobiti večino za dopolnilo, ki je datum volitev premaknilo za teden. V tednu dni se tudi na Štajerskem najhujši hlapi razkadijo. Od tam prihajam, oče me občasno zalaga z vinom iz družinskega vinograda, zato sem, ko gre za Martinovo, ki je za družino pomemben dogodek, nekoliko pristranski.

Zahvala za pomoč

Ob novem letu bi se rad zahvalil vsem bralkam in bralcem v zadnjem letu. Še posebej pa vsem, ki ste branje priporočili na spletnih omrežjih ali na druge načine prijateljem in znancem. Pa vsem, ki ste se na članke odzivali s komentarji. V prvem letu sem cenzuriral en komentar, ki je bil ponudba za domnevno zelo poceni posojila.

Posebej bi se zahvalil številnim, ki ste delovanje Spletnega časopisa podprli z denarnimi prispevki. Nekaj donatorjev je bilo osebnih prijateljev, ki jih nimam ravno veliko. Hvala, Vlado. Večinoma pa so časopis podprle posameznice in posamezniki, ki jih osebno ne poznam. Poskušal se jim bom oddolžiti tako, da bo tudi v tem letu Spletni časopis ponujal kakovostne in poštene članke, ki bodo kdaj razkrivali tudi tisto, kar drugi zaradi političnih in ekonomskih razlogov zamolčijo.

Žal bodo v Spletnem časopisu tudi letos napake. Zgodijo se. Poskušal jih bom tudi poslej, kar se da hitro popraviti. Zahvaljujem se vsem, ki so me v prvem letu opozarjali nanje ali kdaj potrpežljivo spregledali kakšno. Še posebej tipkarske in slovnične. Za hitro obveščanje so nujni kompromisi. Plačila lektorja pa skrajno skop finančni oddelek Spletnega časopisa ne dovoli.

Razlogi za skopost so zelo tehtni.

Čaka nas nadvse zanimivo leto. Skoraj zanesljivo bo bolj vznemirljivo in privlačno kot je bilo tisto, ki ga ni več.

 

(Visited 118 times, 1 visits today)

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: