Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ bo takoj ratificiral Makedonijo v Natu!

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th februar 2019, 01:59 pop

Kolegij predsednika državnega zbora Dejana Židana bo danes popoldan govoril o izredni seji zbora, na kateri bodo poslanci jutri zjutraj ratificirati protokol k severnoatlantski pogodbi o pristopu Republike Severna Makedonija k Natu. Veleposlaniki držav članic Nata so protokol o pristopu Makedonije podpisali prejšnji teden v sredo, v četrtek je vlada državnemu zboru predlagala, naj ga takoj ratificira. Še isti dan prejšnji teden je več kot 70 poslancev SDS, LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS podpisalo zahtevo za izredno sejo DZ, ki jo Židan predlaga za jutri. Zahteve niso podpisali le poslanci Levice (9) in SNS (4). Kako se bo odzvala Levica, ki je celo za izstop Slovenije iz tega zavezništva z ZDA, še ni jasno.

Sporočilo celotni regiji

Na posnetku so poslanci Levice med sejo DZ:

Poslanci Levice Foto: DZ/Matija-Sušnik

Pristop Makedonije k Natu pomeni razrešitev zgodovinskega spora s Helensko republiko o poimenovanju po mirni poti, so v predlog za izredno sejo zapisali poslanci, ki menijo, da bo vključitev spodbuda drugim državam v regiji Zahodnega Balkana, da nadaljujejo z odločnimi koraki v procesu pridruževanja evro atlantskim integracijam, ter da integracijski proces izkoristijo tudi za reševanje najtežjih bilateralnih vprašanj. Hkrati je vstop pomembno sporočilo drugim državam kandidatkam, da so te integracije odprte za nove članice, ki so odgovorne in tvorne partnerice v mednarodni skupnosti, zavezništvo Nato pa se skozenj utrjuje kot pomemben dejavnik varnosti, stabilnosti ter napredka v regiji. Kot že v primeru Črne gore, ki je članica postala 5. junija 2017, je Slovenija aktivno spremljala in pomagala pri napredovanju Severne Makedonije pri včlanjevanju v Nato, opozarjajo poslanci.

Protokol, ki ga bodo potrdili, je po vsebini takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu