Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Fake news – Lažnive novice: Prvi ponatis, na voljo pa tudi e-verzija

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th december 2017, 05:55 pop

Dogajanje v medijih in v politiki v letu pred volitvami ljudi zanima. To dokazuje dejstvo, ker se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige Fake News. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki zadnjih let in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni.

Čeprav je bilo o tem nekaj dvomov, prvotna naklada 600 izvodov ni bila strel v prazno in odločno preoptimistična odločitev.

V času, ko so tiskarski stroji še prvič tiskali knjigo Fake news – Lažnive novice, ki sem jo napisal o dogajanju in tudi o zlorabah tiskanih in elektronskih medijev v Sloveniji, je Evropska komisija sprožila javna posvetovanja o lažnih novicah in dezinformiranju na spletu.

Proučevanje in predstavljanje dogajanja v medijih, tudi manj svetlih plati, je del poslanstva Spletnega časopisa, ki ga berete.

Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi.

Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija.

Tiskana in digitalna izdaja sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj:

Fake news kot evropski problem

Iz Bruslja so napovedali ustanovitev posebne strokovne skupine na visoki ravni, v kateri bodo zastopani akademski krogi, spletne platforme, informativni mediji in organizacije civilne družbe, da bi oblikovali strategijo EU zoper širjenje lažnih novic, ki bo predstavljena naslednje leto spomladi. To so pojasnili z:

„Širjenje novic po internetu, namenjenih zavajanju bralcev, postaja vse večja težava za delovanje demokracij, saj vpliva na to, kako ljudje dojemajo realnost. Sodeč po raziskavi Eurobarometer, objavljeni 17. novembra 2016, so evropski državljani zaskrbljeni glede neodvisnosti medijev in raven zaupanja v medije je nizka. Evropski parlament je junija 2017 pozval Komisijo, naj temeljito analizira stanje in pravni okvir glede lažnih novic ter preveri možnost zakonodajnega ukrepanja za omejitev njihovega širjenja. Komisija je pobudo proti lažnim novicam uvrstila med prednostne naloge in vključila v delovni program za leto 2018.”

Predstavitev na knjižnem sejmu

Knjiga o temnejših plateh informiranja v Sloveniji je bila predstavljena  v Cankarjevem domu, ko je v okviru knjižnega sejma potekal pogovor z naslovom: „Fake news – Lažnive novice“.

Kar je naslov knjige.

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu