Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nejasnost: Je naš komisar Klemenčič zadnji ali predzadnji?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th december 2017, 12:11 dop

Časopis Dnevnik je danes poročal, da Goranu Klemenčiču ne kaže več najbolje pri kandidaturi za komisarja za človekove pravice Sveta Evrope. Šef največje opozicijske stranke Janez Janša pa se je odzval, da Klemenčiču kaže še slabše kot piše časopis.

Sam Macron nad Klemenčiča?

Pododbor za človekove pravice parlamentarne skupščine Sveta Evrope Klemenčiča po obeh verzijah ni priporočil kot najprimernejšega kandidata. Po razlagi Dnevnika je največ glasov prejel francoski kandidat, nekdanji poslanec v nacionalnem in evropskem parlamentu Pierre-Yves le Borgn‘. Klemenčič ter kandidatka Bosne in Hercegovine Dunja Mijatović, naj bi v seštevku dobila manj glasov kot Francoz. Klemenčič pa bi naj zasedel drugo mesto, pred Mijatovićevo, trdi Dnevnik in piše celo o domnevnem lobiranju francoskega predsednika Emmanuela Macrona, čemur naša diplomacija, ki jo vodi Karl Erjavec (slednjega sicer ne omenjajo) po njihov oceni kljub trudu na političnem parketu ne more parirati

Na to poročanje se je na spletu odzval predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS) z opozorilom:

Pet ur po objavi odziva na Dnevniku svojih drugačnih številk še niso spremenili, čeprav je vmes o točnosti poročanja potekala tudi bolj javna polemika. Denimo, takšna:

Za zdaj molk ministrstva

Podrobnejše informacije iz pravosodnega ministrstva, kakšen je bil rezultat za ministra, še čakam. Uradno bo menda rezultat glasovanja znan jutri.

Ko je bil izmed sedmih kandidatov Klemenčič izvoljen med tri, med katerimi konec bo januarja 2018 parlamentarna skupščina Sveta Evrope izbrala novega komisarja za človekove pravice, so iz pravosodnega ministrstva o tem takoj natančno informirali javnost.

Vlada je Klemenčiča za komisarja predlagala oktobra. Prihodnje leto se bo iztekel madat sedanjemu komisarju Nilsu Muižnieksu (Latvija), ki je Komisar za človekove pravice Sveta Evrope od 1. aprila 2012. Pred njim sta to delo opravljala Thomas Hammarberg (2006-2012) in Alvaro Gil-Robles (1999-2006).

Kdo je Klemenčič čisto uradno?

Ministra Klemenčiča na spletni strani ministrstva, ki ga vodi, predstavljajo tako:

“Goran Klemenčič je pravnik, predan boju proti korupciji. Je član Evropske skupine izvedencev za področje korupcije ter izvoljeni član Odbora Sveta Evrope proti mučenju. Od 2010 do 2014 je bil predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, pred tem pa državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve. V preteklosti je več let delal kot vodja projektov in svetovalec na Oddelku za probleme kriminalitete Sveta Evrope v Strasbourgu, ter bil vodja evalvacij v projektih Direktorata za finančno kriminaliteto in korupcijo Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj v Parizu. Kot višji predavatelj je poučeval kazensko pravo, človekove pravice in policijska pooblastila na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru, pred tem je bil na pravni fakulteti asistent pri prof. dr. Boštjanu M. Zupančiču. Od konca devetdesetih je stalni zunanji sodelavec projektov Sveta Evrope, Združenih Narodov, OECD-ja in Evropske komisije na področjih pravnih in institucionalnih reform pravosodja in krepitve vladavine kazenskega prava, policijskih pooblastil, specializiranih organov za pregon organiziranega kriminala.”

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu