Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nejasnost: Je naš komisar Klemenčič zadnji ali predzadnji?

(Last Updated On: 16/12/2017)
image_pdfimage_print

Časopis Dnevnik je danes poročal, da Goranu Klemenčiču ne kaže več najbolje pri kandidaturi za komisarja za človekove pravice Sveta Evrope. Šef največje opozicijske stranke Janez Janša pa se je odzval, da Klemenčiču kaže še slabše kot piše časopis.

Sam Macron nad Klemenčiča?

Pododbor za človekove pravice parlamentarne skupščine Sveta Evrope Klemenčiča po obeh verzijah ni priporočil kot najprimernejšega kandidata. Po razlagi Dnevnika je največ glasov prejel francoski kandidat, nekdanji poslanec v nacionalnem in evropskem parlamentu Pierre-Yves le Borgn‘. Klemenčič ter kandidatka Bosne in Hercegovine Dunja Mijatović, naj bi v seštevku dobila manj glasov kot Francoz. Klemenčič pa bi naj zasedel drugo mesto, pred Mijatovićevo, trdi Dnevnik in piše celo o domnevnem lobiranju francoskega predsednika Emmanuela Macrona, čemur naša diplomacija, ki jo vodi Karl Erjavec (slednjega sicer ne omenjajo) po njihov oceni kljub trudu na političnem parketu ne more parirati

Na to poročanje se je na spletu odzval predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS) z opozorilom:

Pet ur po objavi odziva na Dnevniku svojih drugačnih številk še niso spremenili, čeprav je vmes o točnosti poročanja potekala tudi bolj javna polemika. Denimo, takšna:

Za zdaj molk ministrstva

Podrobnejše informacije iz pravosodnega ministrstva, kakšen je bil rezultat za ministra, še čakam. Uradno bo menda rezultat glasovanja znan jutri.

Ko je bil izmed sedmih kandidatov Klemenčič izvoljen med tri, med katerimi konec bo januarja 2018 parlamentarna skupščina Sveta Evrope izbrala novega komisarja za človekove pravice, so iz pravosodnega ministrstva o tem takoj natančno informirali javnost.

Vlada je Klemenčiča za komisarja predlagala oktobra. Prihodnje leto se bo iztekel madat sedanjemu komisarju Nilsu Muižnieksu (Latvija), ki je Komisar za človekove pravice Sveta Evrope od 1. aprila 2012. Pred njim sta to delo opravljala Thomas Hammarberg (2006-2012) in Alvaro Gil-Robles (1999-2006).

Kdo je Klemenčič čisto uradno?

Ministra Klemenčiča na spletni strani ministrstva, ki ga vodi, predstavljajo tako:

“Goran Klemenčič je pravnik, predan boju proti korupciji. Je član Evropske skupine izvedencev za področje korupcije ter izvoljeni član Odbora Sveta Evrope proti mučenju. Od 2010 do 2014 je bil predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, pred tem pa državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve. V preteklosti je več let delal kot vodja projektov in svetovalec na Oddelku za probleme kriminalitete Sveta Evrope v Strasbourgu, ter bil vodja evalvacij v projektih Direktorata za finančno kriminaliteto in korupcijo Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj v Parizu. Kot višji predavatelj je poučeval kazensko pravo, človekove pravice in policijska pooblastila na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru, pred tem je bil na pravni fakulteti asistent pri prof. dr. Boštjanu M. Zupančiču. Od konca devetdesetih je stalni zunanji sodelavec projektov Sveta Evrope, Združenih Narodov, OECD-ja in Evropske komisije na področjih pravnih in institucionalnih reform pravosodja in krepitve vladavine kazenskega prava, policijskih pooblastil, specializiranih organov za pregon organiziranega kriminala.”

 

 

 

(Visited 2.601 times, 2 visits today)
7 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: