Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarca, Cerarja in Poklukarja zdaj celo SD svari, da Italija uvaja nadzor meje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:04 pop

“Ne pristajamo na odnos slovenskega ministrstva za notranje zadeve, ki pravi, da je nadzor na italijanskih mejah, notranja stvar Italije. Pravno in politično to stališče ne drži, skregano pa je tudi z zdravo kmečko pametjo. Odprava nadzora na notranjih mejah je bila pridobitev Evropske unije in 500 milijonov njenih državljank in državljanov, morebitna ponovna uvedba nadzora zato ni »stvar Italije«, ampak stvar EU (in s tem tudi naše, domače politike).”

Tako kritičen je bil čez vikend novi evropski poslanec SD Milan Brglez, ker po Avstriji zdaj še Italija uvaja mejni nadzor proti Sloveniji, ker iz naše države k njim že dalj časa prihaja množica migrantov, saj naša vlada ni sposobna zagotoviti nadzora schengenske meje, brani pa tudi naš skrajno luknjičav azilni sistem, ki praktično v celoti služi transportu migrantov naprej proti Italiji.

Šef OZP Nemec za Šarčev protest

Brglez je bil med poslanci, ki je v preteklosti nasprotoval zaostrovanju azilne ureditve in nadzora na meji, zaradi česar je v prejšnjem mandatu, ko je bil predsednik državnega zbora, prišlo do ostrega konflikta s prejšnjo notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar in takratnim šefom vlade Mirom Cerarjem.

Še precej ostrejši je bil čez vikend šef odbora za zunanjo politiko (OZP) Matjaž Nemec, ki je zahteval protest premiera Marjana Šarca, zunanjega ministra Mira Cerarja pa je pozval naj na zagovor povabi italijanskega veleposlanika. Takšno je bilo sporočilo Nemca:

Opozorilom, ki že dalj časa objavljamo v medijih, da se na meji z Italijo obetajo spremembe, ki bodo prizadele tudi naše državljane in le množic migrantov, ki iz pretežno iz Alžirije, Maroka in Pakistana preko Slovenije bežijo v EU, se zdaj očitno pridružuje tudi koalicijska SD, ki ima na Primorskem precej volivcev. Doslej je ta stranka slovela po tem, da je napihovala nevarnost domnevnih ozemeljskih zahtev sosednje države, ki jih postavitev ograje ali celo zidu na meji precej demantira.

V DZ pa druga pesem SD

Zanimivo je tudi, da so iz SD začeli protestirati proti mejnim ograjam, ki bi jih postavila Italija, takoj po tem, ko so v državnem zboru že spet zavrnili predlog SDS, da bi zaostrili azilni sistem in so tam tudi poslanci SD glasovali za zagotovila ministrstva za notranje zadeve, da so zadeve obvladljive in da za spremembo zakonodaje ni potrebe.

Na sporočilo Matjaža Nemca se je poslanec SDS Branko Grims odzval tako:

Podpredsednica DZ Tina Heferle (LMŠ) je v DZ, ko so poslanci razpravljali ali bi kaj spremenili azilni sistem, povzela celo, da država sicer beleži nekaj več prošenj za azil, a ker kar 80 odstotkov prosilcev zapusti našo državo še pred dokončanjem postopka težav ni, je ocenila. Čeprav je bilo že takrat jasno, da težave bodo. Prav zaradi tega.

Glasovanje, da bi poskusili kaj spremeniti, se je izteklo tako:

Zakaj italijanske oblasti napovedujejo dodaten nadzor, ni težko ugotoviti celo iz uradnih številk, ki ne vključujejo vseh migrantov, ki preko Sloveniji potujejo v Italijo. Del se jih izmuzne naši policiji in statistikam.

Med tistimi, ki jih policija opazi, je lani je 4.265 migrantov napovedalo, da bodo prosili za azil, a dejansko je zanj prosilo le 2.875. 1390 jih je izginilo že prej. Se ve kam. Tudi večina tistih, ki je postopek lani sprožila, je pozneje izginila. Se ve kam.

Letos je že do konca maja “zapustilo” našo državo 1264  prosilcev za azil. Azil je v tem času dobilo le 38 prosilcev.  Številke kažejo, da sistem skoraj v celoti služi le tihotapljenju migrantov na zahod. Nerodno pa je, da vladajočih politikov to ne skrbi. So pa jezni, ko Italijani napovedo, da bi lahko ukrepali in zagotovili nadzor, ki ga naša država ni. Pa bi ga morala.

Luknjo v sistemu policija opisuje tako: “Sedanji sistem “primi in spusti”, ko nezakoniti migranti vedo, da se bodo lahko prosto gibali, če bodo zaprosili za mednarodno zaščito, pomeni izključno dejavnik potega, zaradi česar zmanjšanja števila nezakonitih migrantov kratkoročno ni pričakovati.” 

Koliko prošenj za azil država prejme vsak mesec in kako se te številke povečujejo, praktično vsi prosilci pa pozneje zbežijo naprej na zahod, številni proti Italiji, kaže grafika:

Število migrantov, ki jih naša policija ujame, ko jim uspe na črno iz Hrvaške priti v Slovenijo, večino teh migrantov pozneje vrnejo nazaj na Hrvaško, je po mesecih takšno:

Kakšni so razlogi za napovedane spremembe na meji, lahko odgovorite v anketi:

Zakaj v Italiji razmišljajo o gradnji ograje proti Sloveniji (izberete lahko največ tri odgovore)?

View Results

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu