Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Presenečenje: Raziskovalci tokrat zadeli

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th november 2017, 11:58 pop

V prvem krogu so volitve hudo presenetile raziskovalce javnega mnenja.  Da bo nujen še drugi krog je pravilno napovedala le POP TV. Raziskavo je zanje delala Mediana in le po tej raziskavi je kazalo, da Borut Pahor ne bo zbral polovice glasov za zmago že v prvem krogu. Ostale raziskave so močno zgrešile. Odločno zmago Pahorja že v prvem krogu sta napovedali raziskavi Dela (Delo stik) in Ninamedie za Dnevnik in Večer. Slednja je Pahorju napovedovala celo 56 odstotkov.

Prej najslabši –  tokrat najboljši

V drugem krogu je bila prav Mediana – obratno – med vsemi najbližje rezultatu. Skorajda povsem so zadeli. Grafika kaže napovedan rezultat in napako napovedi v odstotkih, primerjava je takšna:

Zelo blizu je bila tudi tokrat Mediana, ki je za POPTV rezultat Pahorja podcenila za 1,4 odstotka. Kar je dokaj blizu. V obratno smer pa je delež glasov za Pahorja za 6,3 odstotka previsoko napovedal Episcenter, ki je meril za Delo.

Po prvem krogu so bile napake bistveno večje. V odstotkih za štiri najbolje uvrščene kandidate so bile takšne:

 

Več o tem

Tisk zgrešil močno, televiziji nekaj manj

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu