Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Interpelacija: SDS odstavlja Klemenčiča, ta vidi okostnjake SDS

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 05/08/2018)

Ves dan in v noč bodo v parlamentu danes razpravljali o delu pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. Na zahtevo poslancev opozicijske SDS bo zbor na koncu tudi glasoval, ali odstaviti ministra. A le malo verjetno je, da bi Klemenčiča poslanci res odstavili. V zgodovini sta doslej padla le dva ministra: zadnjemu se je to zgodilo takrat notranjemu ministru Mirku Bandlju že pred skoraj dvema desetletjema. Koalicije svoje ministre običajno zaščitijo. Vlada pa je pred mesecem predlagala celo “napredovanje” Klemenčiča za komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope. Konec tega meseca bo znano, ali bo postal eden treh kandidatov, med katerimi bo januarja 2018 izbran naslednik sedanjega komisarja Nilsa Muižnieksa iz Latvija

Kaj iz SDS očitajo Klemenčiču?

Razpravo o delu ministra Klemenčiču je 19 poslancev SDS zahtevalo, ker je po njihovi oceni minister javnost zavajal o vlogi, ki jo je nekoč imel kot šef KPK pri preiskavi milijarde, ki je iz Irana prek NLB potovale na množice računov na zahodu. Med drugim mu iz SDS očitajo, da je KPK policiji predal prirejen dokument (da bi zaščitil žvižgača) o dogajanju v NLB, predaje niso izpeljali po določbah zakona o kazenskem postopku, ker bi morali po sporazumu med KPK in MNZ, namesto tega so ga predali kar uslužbencu NPU, da ga je odnesel na policijo „kjer pa se je nato za njim izgubila vsaka sled“.

Klemenčiču očitajo tudi, da ni pripravil zakonodaje, ki bi omogočil reformo pravosodja in ga približala standardom in vrednotam Evropske unije.

Celotno besedilo interpelacije je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2017/10/9554f547b40cb71097cc.pdf”]

Klemenčiča razhudili okostnjaki “made by SDS”

Minister Klemenčič je SDS odgovoril, da so očitki o spornosti njegove ravnanja v aferi Irangate v celoti neresnični. Kot kaže so ga iz SDS precej razjezili, ker je v odgovoru že v uvodu zapisal, da so očitki:

„Mešanica osebnih motivov in odnosa podpisnikov interpelacije do mene kot nekdanjega predsednika KPK in dejstva, da se v omarah bančne luknje, tudi Nove kreditne banke Maribor (NKBM), in nezadostne preiskave oziroma njene ustavitve leta 2012 v zadevi Irangate skrivajo tudi okostnjaki z oznako ”made by SDS”, povzročila selektivno interpretacijo enih, ter prikrivanje drugih dejstev. KPK je v tej zadevi glede na pravne in dejanske okoliščine ravnala ustrezno, profesionalno in storila vse, kar je bilo v njeni moči in pristojnosti. To danes in z vsakim dnem bolj potrjujejo tudi dejstva in podatki. Nekatera so navedena v tem odgovoru, druga bodo lahko predstavljena še na obravnavi interpelacije.“

Klemenčič zavrača tudi drug očitek, da ni poskrbel za reformo pravosodja. V odgovoru podrobno opisuje, kaj so zadnja leta leta počeli.

Nekdanji namestnik šefa Sove, pozneje sodelavec Klemenčiča na KPK in ministrstvu za pravosodje Darko Stare in minister Goran Klemenčič Fot: DZ/Barbara Žejavac

O Irangate je Klemenčič zapisal, da je KPK uradno obvestila o sumu pranja denarja policijo in sicer Roberta Slodeja, vodjo preiskav Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), kateremu je Darko Stare kot Vodja preiskav KPK izročil odredbo BS. V tej odredbi je BS NLB naložila ukrepe za okrepitev notranjih organizacijskih in sistemskih ukrepov, ki bodo zagotavljali učinkovito izvajanje dolžnega ravnanja, ki ga je bankam zapovedoval takrat veljavni zakon o preprečevanju denarja in financiranju terorizma. Slodej je posredovanja tega dokumenta kriminalističnemu inšpektorju Albertu Černigoju na zaprti seji komisije za nadzor obveščevalcev tudi potrdil in povedal, da je pozneje tudi poizvedoval, ali je predkazenski postopek v teku. Klemenčič podrobno opisuje, zakaj ocenjuje, da so so na KPK storili vse, kar so lahko in zakaj niso mogli več.

S Staretom sva vse ok…

Klemenčič ocenjuje, da je postopek KPK, njegovo ravnanje in ravnanje takratnega vodje preiskav Darka Stareta, ki je na KPK prišel iz Sove, danes pa je njegov namestnik (državni sekretar) na pravosodnem ministrstvu,  SDS prikazal zmanipulirano do te mere, da ustvarja vtis, kot da je sum kaznivega pranja denarja v zadevi Irangate ostal nepreiskan zaradi ravnanja KP. A KPK, opozarja minister,  “za preiskovanje sumov kaznivih dejanjih po zakonu sploh ni pristojna, niti nima zakonskih pooblastil za to, kar predlagatelji tudi zelo dobro vedo”.

V petek bo parlament razpravljal o delu pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča in glasoval ali ga odstaviti. Kako bi moral odločiti?

  • Odstaviti Klemenčiča (95%, 160 Votes)
  • Podpreti Klemenčiča (2%, 4 Votes)
  • To ni pomembno (2%, 4 Votes)

Total Voters: 168

Loading ... Loading ...

Celoten odgovor je tak:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2017/11/odgovor-ministra-Klemenčiča.pdf” title=”odgovor ministra Klemenčiča”]

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (8)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu