Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mediji napovedujejo zmago Pahorju. Bodo spet zgrešili?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th november 2017, 08:54 dop

Razlika na POPTV, kjer so pred prvim krogom edini prav napovedala vsaj to, da bo še drugi krog, je tako majhna, da si zmagovalca ne upajo napovedati.

Časopis Delo, za katerega je meritev na vzorcu 1025 anketiranih opravil Episcenter, je napovedal gladko zmago Boruta Pahorja s 56,3 odstotki.

Moral bi zmagati, a ni

Zaradi izkušnje prvega kroga, ko so Pahorju napovedali takojšno zmago, a se ni zgodilo, bralce ta časopis zdaj opozarjajo k previdnosti, ker so ankete pač le ankete. Podobno, a nekaj manj odločno, zmago sta Pahorju napovedala tudi Večer in Dnevnik, za katera meritev opravlja Ninamedia. Ta je v prvem krogu med vsemi najbolj zgrešila rezultat in Pahorju napovedala kar 56 odstotkov. Zdaj mu le še 53,2 odstotka. Grafično so napovedi medijev za nedeljo tokrat takšne:

 

Še najbolj tesen rezultat z 52,2 odstotka za Pahorja je napovedala meritev Mediane za POPTV, kjer ocenjujejo, da je razlika premajhna, da bi sploh lahko zanesljivo napovedali zmagovalca. Raziskavo agencije Parsifal, ki kaže, da bo Pahor zmagal, je objavila tudi Nova24TV. Ta pove, da je podporo Pahorju napovedalo 45,6,  odstotka vprašanih, 32 je za Šarca, ostali so neodločeni.

“Vse, kar ga lahko ogrozi, bi bila res zelo nizka volilna udeležba, pri kateri bi doma ostali prav tisti njegovi volivci, ki verjamejo, da je že tako ali tako zmagal. V tem primeru bi bil Pahor lahko kvečjemu žrtev samouničujoče prerokbe o lastni samoumevni zmagi. A to je le malo verjetno in precej prepričani smo lahko, da bo tudi resnično zmagal,” je o tem rezultatu dejal Matej Makarovič

Napovedi hudo mimo

Vzorec Mediane in Ninamedije je bil med 800 in 900 anketiranih. Mediana je v prvem krogu edina pravilno napovedala vsaj, da za Pahorja ne bo več kot polovica glasujočih. Pri kandidatih z nižjimi deleži so raziskave zgrešile tudi vrstni red, v odstotkih pa so odstopanja že kar neverjetna. A to, da se pri majhnem številu odgovorov zanesljivost bliža ničli, ni skrivnost. Kakšne so bile v odstotkih napake napovedi medijev v prvem krogu, si lahko ogledate v grafiki:

Podatkovna baza napovedi medijev in uradnega rezultata v prvem krogu, iz katere je narejen preračun odstotkov napake,  je takšna:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu