Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Na tujem je Pahor zmagal v prvem krogu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd november 2017, 02:10 pop

Državna volilna komisija je v ponedeljek popoldan preštela še vse glasove, ki so po pošti prišli iz tujine. Danes je objavila dokončen rezultat volitev. Po vseh preštetih glasovnicah sta v drugem krogu Borut Pahor, ki ga je volilo 47,21 odstotka glasujočih in Marjan Šarec, ki je zbral 24,76 odstotka. Razplet glasovanja na tujem pa je bil krepko drugačen kot v Sloveniji.

Boljša Novakova, slabša Šarec in Šiško

Med volivci, ki so glasovali na ambasadah ali po pošti iz tujine, je že v prvem krogu zmagal Borut Pahor, na drugo mesto pa se je s precejšnjo prednostjo uvrstila predsednica NSi Ljudmila Novak. Novakova je na tujem zbrala krepko višji delež kot doma. Šarec je v tujini za vsega enajst glasov prehitel Romano Tomc (SDS) na četrtem mestu. Rezultat je bil takšen:

Ker pa je bila udeležba iz tujine, kjer je upravičencev čez 90.000, hudo nizka, razplet tam ni pomembno vplival na končni rezultat. Na tujem je manjši delež kot doma ob Šarcu dobil še Andrej Šiško, na dnu sta bili tudi tam Suzana Lara Krause (SLS) in Angelca Likovič (Gibanje za družine). Tudi na tujem je daleč za prvo četverico zaostala kandidatka SMC ministrica Maja Makovec Brenčič. A tam je bila po rezultatu vsaj peta, doma še to ne.

Pred petimi leti Pahor zadnji

Največ volivcev na tujem ima pravico glasovati iz Nemčije (17.735), Hrvaške (12.745) in Avstrije (11.597).

Primerjava celotnega števila glasov in glasov iz tujine je takšna:

Primerjava s prejšnjimi volitvami pokaže, da se je Borut Pahor v zadnjih letih med volivci na tujem uspel krepko utrditi. Pred petimi leti je Pahor na volitvah “na tujem” precej zaostal za Danilom Türkom in Milanom Zverom (SDS). Razplet je bil takšen:

 

Končni rezultat prvega kroga predsedniških volitev, s katerim se bo državna volilna komisija seznanila v ponedeljek prihodnji teden, je takšen:

Kje po svetu živijo slovenski volivci, si lahko pogledate v preglednici:

[table id=23 /]

Foto: Iz FB strani Boruta Pahorja
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu