Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Konec mandata: Poslanci redno delajo le še do aprila

(Last Updated On: 07/11/2017)
image_pdfimage_print

Prvi možni rok za parlamentarne volitve je 3. junij, je vodje poslanskih skupin v državnem zboru včeraj opozoril predsednik DZ Milan Brglez (SMC). Zaradi kampanje pred volitvami, ko je težko delati, Brglez zadnjo redno sejo državnega zbora načrtuje za začetek aprila. Določitev datuma volitev poslancev bo prva res pomembna odločitev predsednika republike, ki ga volimo ta teden. Predčasna volišča po vsej državi so odprta od danes do četrtka. V drugem krogu bo prvi na glasovnici Borut Pahor, ker je v prvem krogu zbral več glasov, drugi pa Marjan Šarec.

Ko sta propadla Janković in Türk

Aprila bo zadnja redna seja DZ, je opozoril Milan Brglez. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Druga pomembna odločitev Pahorja ali Šarca, ki bo posledica odločitve volivcev na volitvah junija prihodnje leto, bo predlog parlamentu, kdo bi prihodnja leta kot šef vlade vodil izvršno oblast. Predsednik republike je le predlagatelj. Odloča državni zbor. Če predsednika republike politično zanese in predlaga kandidata, ki mu je blizu, nima pa večine, ga lahko poslanci zavrnejo in izberejo drugega šefa vlade.

S predlogom parlamentu je na ta način doslej propadel Danilo Türk, ki je v začetku leta 2012 mandat za sestavo vlade podelil predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću. A za tak Türkov predlog v državnem zboru ni bilo 46 glasov poslancev. Večina pa je za šefa vlade po zavrnitvi Jankovića izvolila Janeza Janšo, ki mu je mandat, ko so bili potrjeni še ministri, predal Borut Pahor.

Pahor je tisto leto Türka premagal na predsedniških volitvah in zasedel njegov položaj.

Mesec že spet sam s Palestino

Luka Mesec je s Palestino ostal precej sam. Foto: Barbara Žejavac

„Načeloma v mesecu, ko poteka volilna bitka ni redne seje, ne morem pa preprečiti, da ne bi bilo izredne seje, če je seveda zahteva zanjo podprta z ustavnih 23 podpisov. Torej zadnja redna seja bo aprilska,“ je pojasnil Brglez, do kdaj bo prihodnje leto parlament še koliko toliko normalno delal.

Tudi ta teden je Luka Mesec (Levica) pri načrtovanju dela parlamenta predlagal, da bi prihodnje mesece odločali tudi o priznanju Palestina. Že dve leti je z zamislijo, da bi poslanci prehiteli predlog zunanjega ministrstva in vlade in kar sami priznali Palestino, Mesec precej osamljen. Občasno ga podpreta le še predstavnik SD ali NSi.

A to so tri najmanjše stranke, ki se same niti približati ne morejo potrebni večini.

(Visited 393 times, 1 visits today)
6 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: