Site icon Spletni časopis

Konec mandata: Poslanci redno delajo le še do aprila

Prvi možni rok za parlamentarne volitve je 3. junij, je vodje poslanskih skupin v državnem zboru včeraj opozoril predsednik DZ Milan Brglez (SMC). Zaradi kampanje pred volitvami, ko je težko delati, Brglez zadnjo redno sejo državnega zbora načrtuje za začetek aprila. Določitev datuma volitev poslancev bo prva res pomembna odločitev predsednika republike, ki ga volimo ta teden. Predčasna volišča po vsej državi so odprta od danes do četrtka. V drugem krogu bo prvi na glasovnici Borut Pahor, ker je v prvem krogu zbral več glasov, drugi pa Marjan Šarec.

Ko sta propadla Janković in Türk

Aprila bo zadnja redna seja DZ, je opozoril Milan Brglez. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Druga pomembna odločitev Pahorja ali Šarca, ki bo posledica odločitve volivcev na volitvah junija prihodnje leto, bo predlog parlamentu, kdo bi prihodnja leta kot šef vlade vodil izvršno oblast. Predsednik republike je le predlagatelj. Odloča državni zbor. Če predsednika republike politično zanese in predlaga kandidata, ki mu je blizu, nima pa večine, ga lahko poslanci zavrnejo in izberejo drugega šefa vlade.

S predlogom parlamentu je na ta način doslej propadel Danilo Türk, ki je v začetku leta 2012 mandat za sestavo vlade podelil predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću. A za tak Türkov predlog v državnem zboru ni bilo 46 glasov poslancev. Večina pa je za šefa vlade po zavrnitvi Jankovića izvolila Janeza Janšo, ki mu je mandat, ko so bili potrjeni še ministri, predal Borut Pahor.

Pahor je tisto leto Türka premagal na predsedniških volitvah in zasedel njegov položaj.

Mesec že spet sam s Palestino

Luka Mesec je s Palestino ostal precej sam. Foto: Barbara Žejavac

„Načeloma v mesecu, ko poteka volilna bitka ni redne seje, ne morem pa preprečiti, da ne bi bilo izredne seje, če je seveda zahteva zanjo podprta z ustavnih 23 podpisov. Torej zadnja redna seja bo aprilska,“ je pojasnil Brglez, do kdaj bo prihodnje leto parlament še koliko toliko normalno delal.

Tudi ta teden je Luka Mesec (Levica) pri načrtovanju dela parlamenta predlagal, da bi prihodnje mesece odločali tudi o priznanju Palestina. Že dve leti je z zamislijo, da bi poslanci prehiteli predlog zunanjega ministrstva in vlade in kar sami priznali Palestino, Mesec precej osamljen. Občasno ga podpreta le še predstavnik SD ali NSi.

A to so tri najmanjše stranke, ki se same niti približati ne morejo potrebni večini.

Exit mobile version