Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pahor prvi po Jugi, Novakova v Argentini, Šarec v Moskvi

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 04/11/2017)

Na tujem je Borut Pahor odločno zmagal že v prvem krogu: s 55,69 odstotki. A pregled rezultatov po ambasadah po svetu pokaže, da ni bilo vse črno belo. Na ambasadi v Buenos Airesu, kjer tradicionalno glasuje največ volivcev, je bil Pahor šele tretji. Močno sta ga prehiteli Ljudmila Novak (NSi) in Romana Tomc (SDS). Je pa Pahor deklasiral konkurenco v Beogradu, Zagrebu in Trstu. Novakova pa v Vatikanu.

Disciplina v Argentini

Argentinci imajo dober razlog, da disciplinirano prihajajo volit na ambasado. Zgodovinska izkušnja jih je izučila, ker so njihovi glasovi, ki so jih pošiljali po pošti v Slovenijo, končali v koših za smeti, ker so prišli prepozno. Po številu volivcev je Argentina s 5.091 volilnimi upravičenci na osmem mestu in daleč za Nemčijo s 17.735 ali Hrvaško s 12.745. A na ambasadi v Buenos Airesu je glasovalo 869 volivcev, v Berlinu 41, v Zagrebu pa 70. Za Buenos Airesom sta bili najbolj “obiskani” volišči v Trstu s 367 volivci in v Beogradu s 343. Na obeh je Borut Pahor zbral krepko čez 200 glasov. Tudi sicer je vse ostale kandidate Pahor v državah, ki so nastale na območju nekdanje Jugoslavije, odločno prešibal. V Zagrebu je denimo zbral 56 glasov, vsi ostali skupaj 13. Ena glasovnica je bila v Zagrebu neveljavna. Marjan Šarec se je po ambasadah odrezal bolj slabo. Kar, ker je v tujini neznan novinec, ni presenetljivo. Je bil pa najboljši v Moskvi, kjer je s petimi glasovi zasedel prvo mesto pred Pahorjem in Majo Makovec Brenčič (SMC) s po štirimi. V Washingtonu pa so si prvo mestu s po šestimi glasovi razdelili kar trije: Pahor, Šarec in Romana Tomc. Vsaj pri svetovnih velesilah se je Šarec dobro odrezal. No, pri naših volivcih tam, ki pa jih je malo.

Pahor je največ glasov, a ne s takšno prednostjo kot v državah, ki so nastale na področju nekdanje Jugoslavije, zbral tudi v Bruslju, Na Dunaju.

V Torontu in Clevelandu je zmagal Romana Tomc.

Vatikan za NSi

Ljudmila Novak pa je največ glasov zbrala v za NSI najbrž kar prestižnem Vatikanu.

Celotna preglednica rezultatov po ambasadah je takšna:

Na ambasadah je glasoval manjši del volivcev na tujem. Z ambasad so prikazani glasovi tistih, ki so tam fizično glasovali in tistih, ki so tja poslali glasovnice po pošti.

Preostali so glasovnice s pošto pošiljali v Slovenijo. Podrobnosti lahko najdete na povezavi na članek o skupnem rezultatu:

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.
(Visited 260 times, 1 visits today)

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu