Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Z leve zavrnili Toplaka in Zbičajnika

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd oktober 2017, 05:28 pop

Ponoči so v četrtek koalicijski poslanci za nova člana programskega sveta RTV potrdili novinarja Marjana Doro iz Murske Sobote in Mateja Weissenbacha iz Ljubljane. Presenetljivo pa so že po 22 uri od treh predlogov predsednika republike Boruta Pahorja za člane stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu dva zavrnili.

Gorenak: To je nepošteno

Jurij Toplak

Doslej so bili kandidati Boruta Pahorja, z eno izjemo, ko je zmanjkal en sam glas, še vedno potrjeni. Za članico arbitražnega sodišča pa je bila ta teden v tajnem glasovanju potrjena le Miša Zgonc Rožej, za katero je bilo 60 glasov, deset proti. Za dr. Sebastjana Zbičajnik in dr. Jurija Toplaka pa je bilo glasov premalo.

Pri Zbičajniku je bil rezultat 32:32, pri Toplaku pa 33:33. Postopek izbiranja za dva člana bo morala država zaradi tega ponoviti. Po glasovanju je Vinko Gorenak (SDS) ogorčeno protestiral proti ravnanju levice z besedami: „To je nepošteno kar ste naredili.“

Razlog za zavrnitev dveh kandidatov je bil najbrž preprost. Toplak je nesporno eden izstopajočih mlajših slovenskih pravnih strokovnjakov, pedagogov in poznavalcev volilnega sistema.

A njegov oče je Ludvik Toplak, nekdaji predsednik  družbeno političnega, torej najpomembnejšega zbora trodomne skupščine, ki je osamosvojila državo in ukinila socializem.

Ludvik Toplak je bil pomemben politik Demosa in SLS. Bil je izvoljen tudi v prvi državni zbor po osamosvojitvi, leta 2002 pa je bil imenovan za veleposlanika pri Svetem sedežu.

Podprli Fabjana, a premalo

Njegovega sina, ki politično sicer ni enako aktiven, se je pa uveljavil strokovno kot pravnik, zato z leve strani ne podpirajo. Ne pripada pravim.

Na tajnem glasovanju je med kandidati, ki jih je predlagal Borut Pahor, doslej julija 2015 padla le kandidatura za viceguvernerja Banke Slovenije Janeza Fabjana.

Fabjanu je takrat do 46 glasov zmanjkal en sam (koalicijski) glas.

Tako je predsednik republike Pahor državnemu zboru predlagal tri kandidate, povzel mnenja sodnega sveta, vlade in napovedano podporo predlogu iz večine strank.

Pri podpori so si pa pri tajnem glasovanju na levi premislili.

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2017/10/mnenje.pdf”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu