Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janša vse ministre razvrstil v razred Bertonclja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:02 dop

“Nihče ni zvišal plač. Za čas krize sem vse ministre, državne sekretarje in njihove najožje ekipe uvrstil v možne plačne razrede, enako priporočam vsem predstojnikom povsod, kjer so zaradi #COVID19 preobremenjeni. Kdor bo 2X obremenjen, bo za ta čas dodatno plačan. Povsod,” tako se je premier Janez Janše (SDS) odzval na kritike, ko so mediji objavili, da je vsem ministrom, ker jih je razvrstil v najvišji možni razred, premier zvišal plače. Če smo natančni: določil jim je višino plač. Večini je določil nekaj višje plače kot so jo imeli predhodniki v Šarčevi vlado.

Z leve so Janšo takoj napadli, da bi moral v hudih časih stisniti pri ministrih in ne obratno.

Ministre, ki so prevzeli vlado, čakajo zaradi epidemije koronavirusa ob velikih obremenitvah za zdravstvo in resnih gospodarskih in socialnih težavah, ki bodo posledica, težki časi in velika odgovornost.

Ves svet tone v recesijo.

Janša to najprej pri Šušteršiču in Vizjaku

Možnost, da šefi vlade ministrom določajo nekaj višjo ali nižjo plačno razvrstitev, ni novost. Prvi jo je, da je naredil razliko med ministri, uporabil prav Janez Janša v svoji drugi vladi, ki je nastala po volitvah leta 2012, ki je morala reševati državo v težavah, ker pred tem ni bilo večje reakcije na hudo gospodarsko krizo, ki je svet zajela konec leta 2008. Zaradi izjemne obremenitve z reševanjem težav je Janša takrat kot zdaj vsem ministrom povišal plači finančnemu ministru Janezu Šušteršiču (DL) in ministru za delo Andreju Vizjaku (SDS).  Do danes se je višja razvrstitev ohranila le za finančnega ministra, ki ima za pomoč zaradi težkega dela tudi kar štiri namestnike.

Najvišjo bruto plačo v vladi 5.812 (neto 3.259) evrov je zaradi tega januarja letos dobil finančni minister Andrej Bertoncelj, ki je ohranil višjo razvrstitev še iz časov druge Janševe vlade. Manj je zaslužil premier Marjan Šarec s 5.670 evri bruto, ki pa je zaradi več olajšav s 3.345 evri neto dobil več od Bertonclja.

Med ministri je bil zaradi povišanja po plači julija leta 2012 na vrhu Vizjak, ki je dobil bruto 5608 evri. Je pa v tistem času še več nadomestila po prenehanju funkcije dobival Franci Križanič (SD) in sicer 5.779 evrov, ker so na finančnem ministrstvu razumeli, da dodatek za posebno obremenitev velja tudi za bivšega prvega finančnika države. Križaniča je čakalo delovno mesto na univerzi, nadomestilo pa je ta politik SD pol leta dobival, ker si domnevno ni mogel najti dela.

Zaradi varčevanj so se plače ministrom pozneje znižale in vsa znižanja še do letos niso bila odpravljena. Plače vseh predsednikov strank za delo v vladi ali v parlamentu so bile za januar letos takšne:

Kaj menite o odločitvi premiera, da vsem ministre razvrsti v najvišji možni plačni razred, ki ga zakon dovoljuje za člane vlade, lahko odgovorite v anketi:

Kaj menite o odločitvi premiera Janeza Janše, da vsem ministrom dodelili najvišjo plačo, ki jo zakon za ministre dovoljuje?

View Results

Loading ... Loading ...

Križaničevih nadomestil več ne bo

Leta 2012, ko so na finančnem ministrstvu Križaniču povišali plačo zaradi povišanja Šušteršičeve, niso enako ravnali na ministrstvu za delo Andreja Vizjaka. Nadomestilo plače se prejšnjemu ministru Ivanu Svetliku ni povišalo. Obratno, doletelo ga je znižanje kot vse druge bivše ministre takrat. Nadomestilo se mu je znižalo iz 5667 evrov na 5406 evrov.

A Svetlik ni protestiral.

Nižja nadomestila bodo dobili tudi bivši ministri vlade Marjana Šarca, če bodo zaprosili zanje, ker se je vmes spremenila ureditev in je zdaj jasno določeno, da jim največ šest mesecev pripada 80 odstotkov njihove zadnje plače, če ne morejo nikakor najti dela.

Na posnetku so vsi ministri tretje vlade Janeza Janše:

Tretja vlada Janeza Janše Foto: DZ/Matija Sušnik
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu