Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Premier razočaral Tomićevo ob yugo manjšini

(Last Updated On: 17/10/2017)
image_pdfimage_print

„Zaenkrat ni realno pričakovati, da bi lahko do takšne ustavne spremembe prišlo. Če se bo izkazalo, da jo podpira dve tretjini vseh poslancev, pa seveda temu nikakor ne bom nasprotoval,“ se je premier Miro Cerar danes nekoliko izmaknil vprašanju Violete Tomić, zakaj niti en poslanec vladne koalicije ni podpisal predloga Levice za spremembo ustave, da bi status manjšinske narodne skupnosti in s tem dodatne dodatne ugodnosti, dodelili državljanom, ki so po rodi iz Srbije, Hrvaške, Bosne, Črne Gore, Kosova, Makedonije…

Cerar: Popravimo lahko zakone

“Podpiramo vse ukrepe, ki gredo v korist teh narodnostnih skupnosti in njihovemu dobremu sožitju z nami tu v Sloveniji. V ta namen vemo, da ima ključne pristojnosti ministrstvo za kulturo in njegov urad in v ta namen se že od začetka mandata nekako pogovarjamo tudi s predstavniki teh skupnosti o zakonskih izboljšavah ureditve njihovega položaja v Sloveniji,” je dejal premier Miro Cerar.  Na posnetku minister za kulturo Anton Peršak in Violeta Tomič med sejo DZ. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Levici zadnja leta ni uspelo zbrati niti 20 podpisov, da bi postopek spreminjanja ustave sprožila in Tomićeva je premiera danes poskušala prepričati, da bi jim pomagal in da bi za začetek postopka zagotovil podpise poslancev, ki jih ima SMC 35. S koalicijskima Desus in SD pa 52.

Premier, ki je odgovarjal, da skuša vlada najti rešitve tudi za te skupnosti, pa je opozoril, da imajo pripadniki teh narodnostni po ustavi že zagotovljene vse možnosti, da izražajo svojo pripadnost svojemu narodu, skupnosti, da krepijo svoj jezik, nacionalno identiteto, kulturo. Če bo mogoče doseči konsenz med njimi, pa je posamezna odprta vprašanja mogoče hitro urediti tudi na zakonski ravni, je ocenil premier.

Za dvotretjinsko večino za spremembo ustave, je večkrat opozoril, pa ne vidi možnost. Je pa spreminjanje ustave, je opozoril, stvar državnega zbora in ne vlade.

Tomićeva: To je izmikanje

Tomićeva je ugovarjala, da med Hrvati, Srbi, Bošnjaki, Albanci, Črnogorci in Makedonci ni nesloge in da ima koalicije dovolj glasov in bi lahko pomagala začeti postopek spreminjanja ustave in naj premier ne prelaga odgovornosti na druge, da nočejo spremembe.

A premiera ni premaknila, da bi napovedal, da bodo primaknili podpise, ki manjkajo Levici.

„Nič drugega kot izmikanje mojemu vprašanju,“ je Tomićeva ocenila premierov odgovor in povedala še:

„Stvar ni minorna, gre za več kot 200 tisoč državljanov in po ustavi so vsi državljani enakopravni in še nekaj bom rekla, Slovenci v vseh državah, ki so nastale po razpadu bivše SFRJ, uživajo mnogo več pravic kot jih tu v Sloveniji, ki naj bi bila nek vzor na tem področju.”

Tomićeva sodi v skupino, za katero predlaga posebno varovanje, rojena je bila v Sarajevu v mešani družini. Oče, ki je že pokojni, je bil Bosanec, mama Slovenka. Tomićeva sama pa je zase novinarjem povedala, da je Belokranjka.

(Visited 64 times, 1 visits today)
6 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: