Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Volitve: Lahko podpisnik peticije 571 ogrozi Pahorja?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd marec 2018, 10:25 pop

Ob začetku uradne volilne kampanje ima Borut Pahor veliko prednost pred tekmeci in bi trenutno zmagal celo v prvem krogu, so pokazali tudi rezultati raziskave Mediane, ki jo je zadnji vikend objavila komercialna POPTV. Podobna razmerja je že teden prej pokazala raziskava Nove24TV, za katero meri agencija Parsifal SC.

Podpisnik peticije 571 Šarec zdaj konkurent Pahorju

Če iz obeh raziskav preračunamo glasove le volivcev, ki so opredeljeni za sedem znanih kandidatov (izločimo tiste, ki ne bi volili, ne vedo koga ali so za druge kandidate), je grafično primerjava takšna:


Po raziskavi POPTV, ki jo je agencija Mediana naredila pozneje, je delež Boruta Pahorja in Marjana Šarca nekoliko nižji, Ljudmila Novak (NSi) pa prehiteva Romano Tomc (SDS). Izvirne rezultate obeh raziskav lahko najdete na povezavah tukaj: Nova24TV in POPTV.

Jutri bo predsedniško kandidaturo vložila še Romana Tomc. Avtor posnetka iz srečanja mladih v Stični je Roman Fojkar Komac

Po vseh dosedanjih raziskavah je Marjan Šarec daleč pred drugimi Pahorjevimi protikandidati.

Leta 1977 rojeni nekdanji novinar in imitator Šarec je politično kariero začel, ko je na lokalnih volitvah leta 2010 v drugem krogu s 53,49 odstotki premagal Braneta Goluboviča, pozneje poslanca PS. Goluboviča je letos Šarec zaposlil na občini Kamnik. Na zadnjih lokalnih volitvah konec leta 2014 je Šarec zmagal že v prvem krogu s 63,8 odstotka. Daleč najvišji delež je njegova “Lista” dosegla tudi v spopadu za občinski svet. Ta stranka ga zdaj tudi kandidira.

Šarec je kot novinar TV Slovenija podpisal znamenito peticijo 571 novinarjev, ki so javno nasprotovali vladanju Janeza Janše (SDS). Peticija je bila pomembna za tedanjo opozicijo, ki jo je vodil Borut Pahor. Janševa vlada je namreč, ko je bil na oblasti, začela prevzemati vpliv, ki so ga z leve prej dolgo imeli v največjih medijih. To je le deloma uspelo. S podpisom zelo odmevne peticije je Šarec takrat prispeval delček, da je Pahor na volitvah leta 2008 postal premier, kar je posledično sprožilo tudi premike v medijih, denimo na javni televiziji, nazaj proti levi.

Pahorjeve izkušnje niso le prednost

SD je leta 2008 volilo 320.248 volivcev, Janševo SDS 307.735 volivcev.

Šarec sam je o svoji predsedniški kandidaturi in odzivih nanjo na družabnem omrežju zapisal:


[wp_ad_camp_3]

Pahor ima veliko več izkušenj kot Šarec in drugi kandidati: bil je predsednik državnega zbora, vlade, evropski poslanec, predsednik velike stranke… Med vsemi kandidati je Pahor daleč najbolj izkušen, a to ima tudi nekaj slabosti. Bil je denimo premier, ko je Iran preko NLB pral milijardo dolarjev, o čemer v teh dneh govori državni zbor, požegnal je projekt Teš6, ki je finačno in okoljsko hudo sporen, odločil se je za arbitražni sporazum, ki ga je večina volivcev potrdila na referendumu, a  posledice niso le najboljše.

A za zdaj Pahorju vse to ne škodi.

Makovec Brenčičeva s pisarno

[wp_ad_camp_4]

V SMC so za svojo kandidatko Majo Makovec Brenčič, ki je po raziskavah javnega mnenja bolj na dnu, prejšnji teden v Ljubljani odprli posebno pisarno in to razglasili s posnetkom:

Danes je kandidaturo z nekaj več kot tri tisoč podpisi državni volilni komisiji predala Angelca Likovič, ki jo kandidira stranka Gibanje za otroke in družine Aleša Primca. Prinesel pa je podpise tudi župan Kopra Boris Popovič, ki je na spletu objavil ta posnetek dogajanja:

Naslovna fotografija je iz uradne strani predsedniškega kandidata Marjana Šarca, ki je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (8)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu