Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Preobrat: Cerar ne gre v Zagreb

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd september 2017, 02:12 pop

Premier Miro Cerar je odpovedal obisk v Zagrebu, za katerega se je pred vsega dvema dnevoma dogovoril s hrvaškim premierom Andrejem Plenkovićem. Za odpoved se je Cerar odločil, kot je povedal za Odmeve javne RTV voditelju Slavku Bobovniku, ker je Plenković v govoru v OZN sporočil, da se ne namerava pogovarjati o uresničevanju arbitražne pogodbe, ker je ta za Hrvaško nična.

Kako ravnati do Zagreba?

Že julija, ko je je bilo v Ljubljani prvo srečanje šefov hrvaške in slovenske vlade po razglasitvi arbitražne odločitve, je o smiselnosti pogovora dvomil zunanji minister Karl Erjavec (Desus). Dejal je, da če bi bil sam premier bi se šefu vlade sosednje države: „Zahvalil in ga niti ne bi sprejel.“

Premier Cerar pa je po tem avgusta napovedal, da Plenkoviću obiska ne bo vrnil z obiskom v Zagrebu, če se hrvaški premier ne bo pripravljen pogovarjati o uresničitvi arbitraže.

Ni se o čem pogovarjati, če v Zagrebu ne spremenijo stališča, da arbitražne odločbe ne priznavajo, da ta zanje ne velja in celo sploh ne obstaja, je bilo slišati takrat.

Dogovor z različnim ciljem

Ko sta se pred dvema dnevoma Plenković in Cerar v New Yorku le dogovorila za srečanje, sta dogovor opisala različno. Plenković, da se bosta pogovarjala o meji in drugih odprtih vprašanjih, slovenski premier Cerar pa, da bo osrednja tema meja, pri čemer naše stališče jasno: implementacija v okviru arbitraže.

Podrobno sta različni sporočili premierov po dogovoru o srečanju ta teden predstavljeni v članku na povezavi o fototerminu obeh premierov pri ameriškem predsedniku in njegovi soprogi.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (10)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu