Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pahor predal več kot pet tisoč podpisov DVK

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 25/09/2017)

“Z velikim veseljem in vsem kar sodi zraven: z občutkom strasti, z občutkom časti, z občutkom za dialog z ljudmi…”

Tako je po predaji več kot pet tisoč podpisov državni volilni komisiji Borut Pahor opisal, kako se počuti ob začetku bolj formalne predsedniške kampanje.

S podporo SD in dela Desusa

Prvi podpis za Pahorjevo kandidaturo je prispeval predsednik SD Dejan Židan, na predajo kandidature državni volilni komisiji pa je ob politikih SD prišlo tudi nekaj poslancev stranke Desusa. Pahorjeva prva izjava po predaji kandidature je bila takšna:

Predsednik državne volilne komisije Anton Gašper Frantar je po prevzemu dokumentov opozoril, da bodo najprej preverili, ali je kandidatura vložena pravilno, ali je, denimo, priloženih dovolj podpisov.

Žreb bo konec meseca

Kandidaturo, če bo vse v redu, pa bodo po preverjanju potrdili na seji državne volilne komisije (DVK). Pahor bo, ko se to zgodi, postal četrti uradni kandidat za Ljudmilo Novak, Marjanom Šarcem in Majo Makovec Brenčič. Frantar je opozoril, da bo žrebanje vrstnega reda na glasovnicah 29. septembra v Cankarjevem domu, Pahorja pa je opozoril, da zaradi napake v volilnem zakonu v tujino volivci še dobivajo prazne glasovnice in morajo sami ugotavljati, kdo sploh kandidira in vpisati ime.

Pahorju je Frantar predlagal naj se kot kandidat in predsednik zavzame, da bi poslanci to le popravili. Parlament je roke letos že popravljal, a je to storil le za volitve poslancev, ki bodo drugo leto. Na predsedniške volitve pa so poslanci pozabili. Prav danes je državna volilna komisija volivcem, ki živijo izven Evrope, poslala 11.000 uradnih praznih glasovnic, je opozoril direktor službe DVK Dušan Vučko.

Tretjič Pahor ne bo več

Pahor se je Frantarju zahvalil za pojasnila in opozoril, da se je kar nekaj ljudi čudilo, ker mora tudi predsednik republike zbirati podpise za ponovno kandidaturo. Frantar pa je odgovoril, da naslednjič te težave ne bo več, ker sme biti Pahor predsednik največ dvakrat zapored.

Ob prihodu v prostore DVK in pred predajo kandidature z več kot pet tisoč podpisi, sta Pahor in Frantar vljudnostno klepetala. O čem, lahko prisluhnete na posnetku:

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu