Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada: Katičeva in Osterman ne smeta v parlament

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th september 2017, 09:45 pop

Vlada je odločila, da se povabljeni predstavniki vlade ne smejo udeležiti nujne seje odbora za obrambo, ki jo je sklical predsednik Žan Mahnič (SDS).

To so sporočili iz vlade po današnji seji. Predsednika odbora za obrambo Žana Mahniča je premier Miro Cerar (SMC) med tednom pozval, naj sejo odpove. A je Mahnič to zavrnil.

Hitra sprememba načrtov

Obrambna ministrica Andreja Katič (SD) in načelnik generalštaba Andrej Ostermana sta v parlament nameravala. A zaradi današnjega sklepa vlade, ki jima je to prepovedala, sta spremenila načrte in za zaprtimi vrati v državnem zboru ne bosta poročala odboru za obrambo “o pripravljenost vojske na morebitne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško”.

Na pogovor je Mahnič povabil tudi šefa vojaške in civilne obveščevalne službe Franca Trbovška in Zorana Klemenčiča. Zaradi sklepa vlade tudi Trbovška in Klemenčiča ne bo v parlament.

Erjavec zavrnil že prej

Kot sem že opozoril je prihod v tiho sobo državnega zbora že pred današnjo sejo vlade zavrnil zunanji minister Karl Erjavec (Desus), ki ga je Mahnič povabil dodatno. Obstrukcijo so napovedali tudi poslanci vladnih strank.

Na nenavadno odločitev vlade se je predsednik opozicijske SDS Janez Janše odzval s sporočilom na družabnem omrežju:


Seja, na kateri bo Mahnič – kot vse kaže – precej osamljen, se bo začela ob 16 uri.

Kako so iz vlade to pojasnili?

[wp_ad_camp_4]

O odločitvi, da v parlament vladnih predstavnikov ne bo, so iz vlade zapisali:

“Vlada izvaja intenzivne aktivnosti za implementiranje odločitve arbitražnega sodišča v zvezi z mejo s Hrvaško, pri čemer se zavzema za implementacijo po pravni in politični poti. Vlada pri tem izhaja iz vladavine prava in članstva v evroatlantskih integracijah ter kulture miru in nenasilja, ki nam jo nalaga Ustava Republike Slovenije. Iz zakonskih pristojnosti Slovenske vojske izhaja, da Slovenska vojska ni pristojna za izvajanje in uveljavitev arbitražnega sporazuma. Predsednik Vlade Republike Slovenije je zato predsednika Odbora za obrambo Državnega zbora tudi pozval, naj prekliče sklic odbora.

Pri implementaciji arbitražnega sporazuma mora biti v interesu obeh držav, da se vzdržita vsakršnih ravnanj, ki bi lahko prispevala k poslabšanju odnosov ter možnosti za sporazumno uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča. Sodelovanje predstavnikov vlade na seji Odbora za obrambo Državnega zbora, na kateri naj bi se obravnavala zgoraj navedena točka, bi bila v nasprotju z navedenimi prizadevanji vlade, zato se vabljeni predstavniki vlade seje ne bodo udeležili.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu