Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mirjam Bon Klanjšček: “Koalicija je bila popolnoma neusklajena”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th september 2017, 07:52 pop

Razpravo, ali izenačiti financiranja osnovne šole Alojzija Šuštarja in drugih osnovnih šol, je v sredo prekinila predsednica odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino Mirjam Bon Klanjšček. Poslanka, ki strankarsko sodi k Zavezništvu Alenke Bratušek, je po burnih polemikah in nezdružljivih predlogih popravkov vladnih zamisli, ki so jih predlagale kar tri vladne stranke same, sejo odbora ustavila pred odločanjem. Ni kazalo, da bi se glasovanje lahko izšlo v kaj razumnega. V pogovoru za Spletni časopis pojasnjuje, zakaj te mesec državni zbor še ne bo popravljal ureditve, ki bi jo po sodbi ustavnega sodišča moral spremeniti do začetka lanskega leta in s tem odpraviti diskriminacijo staršev, ki morajo vsak mesec doplačevati za šolanje svojih otrok v osnovni šoli Alojzija Šuštarja.

Tri stranke, štirje predlogi

[wp_ad_camp_3]

Predsednica odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino Mirjam Bon Klanjšček Foto: DZ/Barbara Žejavac

Prekinili ste sejo odbora, kako popraviti sistem financiranja osnovnih šol. Kdaj bi se seja lahko nadaljevala?

»Res sem sejo prekinila, in sicer zato, ker je bil predlog zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, očitno koalicijsko povsem neusklajen. Kdaj bo nadaljevanje seje, se še nisem odločila.«

Vsaka od strank je imela svojo rešitev…

“Da. Poslanske skupine so imele do 31. avgusta čas, da predlagajo amandmaje na predlog spremembe zakona, ki je v obravnavi. SD in SDS sta to storili pravočasno. Prva je predlagala, da se sprememba financiranja zasebnih osnovnih šol, kot jo je predlagala vlada, črta. SDS pa je predlagala…”

Da bi dali še več kot je ponudila vlada…

»Da. In ti amandmaji so bili pravočasno vloženi. Pred sejo sem bila obveščena, da koalicija pripravlja dodatne amandmaje. In res sta jih vložili še SMC in DeSUS in to tik pred sejo. SMC je predlagala spremembo najpomembnejšega člena, spremembo nekaterih drugih členov pa SMC in DeSUS skupaj. A vsi člani odbora za te amandmaje sploh niso vedeli. V elektronski obliki so bili namreč vloženi tik pred sejo, ki se je začela že ob 9. uri. In še več, DeSUS je amandma vložila celo še med potekom seje, in tudi oni so dopolnilo vložili na najpomembnejši člen zakona. K temu 11. členu so torej tri dopolnila k tistemu, kar je predlagala vlada, dale tri koalicijske stranke. Vsaka svoje dopolnilo. Koalicija je bila torej popolnoma neusklajena. Zato nisem mogla storiti drugega, kot sem: prekinila sem sejo, da se poenotijo.«

Kako uskladiti, kar ni mogoče

[wp_ad_camp_4]

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič (SMC) med sejo Foto: DZ/Barbara Žejavac

Dokler odbor ne odloči, državni zbor ne more nič odločati. Boste sejo nadaljevali dovolj hitro, da bi celoten zbor lahko razpravljal že septembra?

“Ne. Na sejo državnega zbora ta mesec to ne bo šlo. Najprej se morajo v koaliciji uskladiti. To je pomemben zakon, gre za pomembno temo, pri kateri ne moremo odločati nepremišljeno, na vrat na nos. Nastalo bi skrpucalo.«

Po sodbi ustavnega sodišča bi sistem financiranje osnovnih šol parlament moral popraviti najpozneje do januarja lani. Kako s tega vidika ocenjujete neusklajenost vladnih strank?

“Težko rečem. A zdi se, da leva stran poskuša doseči, da se financiranje zasebnih osnovnih šol ne bi nič povečalo. Desna stran pa bi rada povsem izenačila javne in zasebne šole. Na ministrstvu za izobraževanje, ki ga vodi ministrica iz kvote SMC, pa so iskali rešitev, da bi bili zadovoljni oboji. To seveda ni mogoče. So se pa trudili. A če v koaliciji še vedno niso dogovorjeni, kar se je pokazalo na seji, o tem zakonu ne moremo odločati. Tudi če bi, noben od predlogov ne bi dobil podpore. Zato sem sejo prekinila.«

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu