Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kovačič zaradi vladnih 97.000 evrov na ustavno sodišče

(Last Updated On: 08/08/2017)
image_pdfimage_print

„Sprožil bom ustavno spor. Vlada si je zagotovila nepošteno prednost z javnim denarjem.“

Tako mi je Vili Kovačič danes dopoldan povedal, zakaj bo sprožil spor pred ustavnim sodiščem, ker si je vlada pred referendumom o drugem tiru dodelila  97.000 evrov iz proračunske rezerve za izvedbo svoje referendumske kampanje.

Na zahtevo po enakopravnosti – molk

Kovačič je na vlado po odločitvi, da si bo za svojo kampanjo vzela javni denar, najprej naslovil zahtevo, naj enako vsoto ali vsaj polovico tistega, kar so si iz proračuna sami vzeli, dodelijo še skupini državljanov, ki je zahtevala referendum.

A zgodilo se ni nič. Predlog za delitev je Kovačič utemeljil z:

»Vsi državljani smo pred zakonom enaki in v referendumski kampanji nasprotna stran ne sme imeti nobenih prednosti. Še dodatno jo utemeljujem s tem, da vlada noče izvesti referenduma na datum predsedniških volitev, kar bi davkoplačevalcem prineslo najmanj tri milijone eur prihranka. Vlada s takim odnosom do referenduma dokazuje, da je pripravljena trošiti denar po principu »varčevanja za vsakršno ceno«.«

Možnost, da si vlada sme dodeliti denar za svojo kampanjo, s čemer imajo vladne stranke prednost pred opozicijskimi, ki dostopa do javnega denarja za kampanjo nimajo, so uzakonili leta 2011 v času vlade Boruta Pahorja.

Takrat so možnost financiranja kampanj predvsem določiti za državni svet, ker je ta referendum takrat še lahko zahteval. Če lahko zahteva referendum, mora imeti tudi nekaj denarja, da pojasni razloge, je bila argumentacija.  Hkrati, ko so uzakonili denar za državni svet, so možnost, da si lahko vzame denar, poslanci dali še vladi, češ da se mora ta imeti možnost braniti pred državnim svetom.

Urška Čepin kot zavora

Večina poslancev je s spremembo ustave pozneje možnost zahtevati referendum državnemu svetu odvzela, zahteva ga lahko le še 40.000 volivcev, a tem možnosti, da bi kampanjo plačali z denarjem davkoplačevalcem nikoli niso dali.

Vladi je ostala.

A zaradi škandala s financiranjem spotov z Urško Čepin iz tega denarja to pozneje ni bil zelo priljubljen vir za plačevanje vladnih kampanj.

Več o tem:

Načelo Čepin: Bo 97.000 evrov dovolj za Cerarjevo kampanjo?

(Visited 13 times, 1 visits today)

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: