Site icon Spletni časopis

Kovačič zaradi vladnih 97.000 evrov na ustavno sodišče

„Sprožil bom ustavno spor. Vlada si je zagotovila nepošteno prednost z javnim denarjem.“

Tako mi je Vili Kovačič danes dopoldan povedal, zakaj bo sprožil spor pred ustavnim sodiščem, ker si je vlada pred referendumom o drugem tiru dodelila  97.000 evrov iz proračunske rezerve za izvedbo svoje referendumske kampanje.

Na zahtevo po enakopravnosti – molk

Kovačič je na vlado po odločitvi, da si bo za svojo kampanjo vzela javni denar, najprej naslovil zahtevo, naj enako vsoto ali vsaj polovico tistega, kar so si iz proračuna sami vzeli, dodelijo še skupini državljanov, ki je zahtevala referendum.

A zgodilo se ni nič. Predlog za delitev je Kovačič utemeljil z:

»Vsi državljani smo pred zakonom enaki in v referendumski kampanji nasprotna stran ne sme imeti nobenih prednosti. Še dodatno jo utemeljujem s tem, da vlada noče izvesti referenduma na datum predsedniških volitev, kar bi davkoplačevalcem prineslo najmanj tri milijone eur prihranka. Vlada s takim odnosom do referenduma dokazuje, da je pripravljena trošiti denar po principu »varčevanja za vsakršno ceno«.«

Možnost, da si vlada sme dodeliti denar za svojo kampanjo, s čemer imajo vladne stranke prednost pred opozicijskimi, ki dostopa do javnega denarja za kampanjo nimajo, so uzakonili leta 2011 v času vlade Boruta Pahorja.

Takrat so možnost financiranja kampanj predvsem določiti za državni svet, ker je ta referendum takrat še lahko zahteval. Če lahko zahteva referendum, mora imeti tudi nekaj denarja, da pojasni razloge, je bila argumentacija.  Hkrati, ko so uzakonili denar za državni svet, so možnost, da si lahko vzame denar, poslanci dali še vladi, češ da se mora ta imeti možnost braniti pred državnim svetom.

Urška Čepin kot zavora

Večina poslancev je s spremembo ustave pozneje možnost zahtevati referendum državnemu svetu odvzela, zahteva ga lahko le še 40.000 volivcev, a tem možnosti, da bi kampanjo plačali z denarjem davkoplačevalcem nikoli niso dali.

Vladi je ostala.

A zaradi škandala s financiranjem spotov z Urško Čepin iz tega denarja to pozneje ni bil zelo priljubljen vir za plačevanje vladnih kampanj.

Več o tem:

Načelo Čepin: Bo 97.000 evrov dovolj za Cerarjevo kampanjo?

Exit mobile version