Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Györkös Žnidar: Thompsona smo prepovedali, odbora 2014 ne moremo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th junij 2017, 02:09 pop

Policija pri shodih Odbora 2014 ni zaznala “nobenih omejitvenih elementov” za prepoved, je notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar odgovorila na vprašanje predsednice stranke TRS Violete Tomić, kdaj bo prepovedal proteste pred vrhovnim sodiščem. Poslanka ZL je ministrico vprašala, koliko časa bo ministrstvo dovoljeval shode Odbora 2014, čeprav organizatorji ne morejo zagotoviti varnosti mimoidočim.

Vesna Györkös Žnidar je še na bolniški po uspešni operaciji na hrbtenici in je odgovor podpisala iz zdravljenja.

Zakaj Tomićevo motijo shodi?

Posnetek iz zadnjega protesta Odbora 2014 pred vrhovnim sodiščem Foto: Robert Fojkar Komac

Prepoved shodov odbora 2014 je Tomićeve vključila v obsežno vprašanje o „pojavih neofašizma“.

Shodi so se začeli, ko je moral predsednik SDS Janez Janša v času kampanje pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami v zapor. Po volitvah je ustavno sodišče obsodbo Janše v celoti razveljavilo in odpravilo zaporno kazen.

Protesti zaradi sodbe, ki je vplivala na to, kdo državi vladi in katere stranke so v državnem zboru, se po skoraj treh letih od teh dogodkov še nadaljujejo. Med tistimi, ki jim je pozneje razveljavljena sodba verjetno koristila, da so postali poslanci, je tudi koalicija strank ZL, ki ji pripada Violeta Tomić.

Posest simbolov NDH ni kazniva

Na vprašanje Tomićeve, kaj stori policija, ko pri potnikih na zborovanje na Pliberškem polju v Avstriji naleti na simbole nekdanje NDH ali kaj podobnega, je ministrica odgovorila, da posest simbolov ni prekršek. To postane šele, ko bi nošenje na javnih prireditvah med posamezniki ali skupinami povzročilo vznemirjenje ali razburjenje. Posebej kvalificirana oblika prekrška pa je , če je storjen z namenom spodbuditi narodnostno, rasno, spolno, etično, versko ali politično nestrpnost. Osebe, ki bi takšne simbole imele v avtomobilih, lahko policija le opozori, jih ne smejo uporabljati na javnih krajih v nasprotju s predpisi. Da ne smejo uporabljati nedopustnih simbolov, so opozorili tudi organizatorja koncerta Marka Perkoviča Thompsona v Mariboru. V tem primeru pa je, povzema ministrica, policija predlagala prepoved koncerta v Festivalni dvorani Lent, zaradi „utemeljene verjetnosti, da bodo na prireditvi glasbenik ali posamezne skupine, ki se bodo udeležile koncerta, vzpodbudili kazniva dejanja ali bodo vzpodbujali k izvrševanju kaznivih dejanj, nasilju in motenju javnega reda.“

O prepovedi Thompsonovega koncerta

Upravna enota Maribor je 17. maja predlogu ugodila in koncert prepovedala. Proti tej odločitvi so se organizatorji pritožili, MNZ pa je 22.5. odločilo, da pritožba ni utemeljena. Koncerta zato ni bilo. Od takrat teče 30 dnevni rok, v katerem se lahko organizator pritoži na upravno sodišče. Več o prepovedi je dostopno na povezavi:

Se s prepovedjo Thompsona vrača Jugoslavija?

K vprašanjem o domnevnih “pojavih fašizma” in Thompsonu je Tomićeva zapisala svojo oceno, da bi naj „pred vrhovnim sodiščem pred očmi policije pretepli starejšega občana, kar policija naj ne bi mogla preprečiti“ in vprašala, kdaj bodo prepovedana zborovanja odbora 2014.

Ministrica pa ji je odgovorila, da ustava ljudem zagotavlja pravico do mirnega zbiranja in javnih zborovanj, omejitve so dopustne, če to zahteva varnost države, javna varnost ali varstvo pred širjenjem nalezljivih bolezni.

A doslej prvin, ki bi prepoved omogočale, pri zborovanjih odbora 2014, niso ugotovili.

Fotografije iz protestov pred vrhovnim sodiščem so delo Roberta Fojkarja Komaca, rabo je dovolil spletnemu časopisu.

Vprašanje poslanke in odgovor ministrice sta v celoti dostopni na povezavi:

Odgovor poslanki Violeti Tomic

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu