Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pol vojaških pilotov ne sme v zrak, ker so poslanci “zafušali”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th junij 2017, 08:32 dop

Večina slovenskih vojaških pilotov helikopterjev Cougar 532 in Bell 412 še kar ne sme leteti. V državni proračun poslanci niso vključili dovolj denarja za obvezna usposabljanja pilotov na simulatorjih. Ko so denar na obrambnem ministrstvu le našli, se je zapletlo z razpisi. Pri helikopterjih Bell, je neizbran ponudnik, ko so izpeljati javno naročilo, zahteval revizijo in spet ustavil vse skupaj.

Prepozno, pa še potem zaplet

Lani so usposabljanja pilotov izvedli, čeprav so jim s proračunom poslanci  tudi dodelili premalo denarja. S prerazporeditvami so na ministrstvu našli dodatnih 152.000 evrov. Letos, ko bi se moral del posadk usposabljati že januarja, jim ni uspelo. Ker ni bilo denarja so zamudili januarska in poznejša usposabljanja. Sklenitev pogodb je ministrstvo načrtovalo za marec. Pogodbe jim je takrat uspelo podpisati za usposabljanja pilotov Cougarjev, za Belle pa, zaradi pritožne neizbranega ponudnika, ne.

Prvega marca so z ministrstva zavrnili predstavitev točnih podatkov o številu pilotov, ki so prizemljeni. To je zaupen podatek, so trdili. A predstavili so vsaj statistike. „S helikopterjih Bell-412 trenutno ne sme leteti 27 odstotkov pilotov, s helikopterjih Cougar AS AL 532 pa 57 odstotkov pilotov,“ so pojasnili.

18 pilotov še lahko leti

V teh dneh pa so sindikatu pilotov dodatno pojasnili, da sta bila od aprila na urjenje na simulatorju, kjer se vadi varnostne postopke ob izrednih odpovedih letalskih sistemov, dva pilota Cougarja AS532AL. Zadnji pilot, ki leti na helikopterju Bell 412, pa je zaključil z urjenjem na simulatorju letenja 20. 2. 2016. Trenutno je, trdi ministrstvo, še operativnih šest posadk helikopterjev Bell 412 (12 pilotov) ter tri posadke helikopterjev AS 532 AL Cougar (šest pilotov).

Skupaj ima vojska 42 pilotov helikopterjev,  kaže preglednica o stroških usposabljanja, ki so jo predstavili marca.

Torej je prizemljena krepko več kot polovica vseh pilotov.

“Vojaški helikopterji so v letošnjem letu 26-krat reševali v gorah, 78-krat so poskrbeli za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in 5-krat sodelovali pri gašenju požarov. Prepeljale so 110 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišče pa odvrgle 157 tisoč litrov vode,” je pred tednom poslancem pojasnila obrambna ministrica Andreja Katič (SD), ki zagotavlja, da ta opravila še lahko izvajajo.

 

Več o tem, kako se bolj na videz povečuje denar za vojsko:

“Več” za vojsko: Cerar ne kupuje Patrij

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu