Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zakon o zdravstveni dejavnosti gre naprej

(Last Updated On: 30/05/2017)
image_pdfimage_print

O popravkih zakona o zdravstveni dejavnosti bo državni zbor še razpravljal. Odločitev, da je vladni predlog, ki sodi v paket zdravstvene reforme,  primeren za nadaljevanje procedure, je po splošni razpravi  danes izglasovalo 42 koalicijskih poslancev iz vrst SMC, Desus in SD.

Protesti iz zdravniških vrst

23 poslancev opozicijskih SDS, NSi in nepovezanih je bilo za to, da bi vladne zamisli končale v smeteh. Vzdržala se je poslanska skupina ZL.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) je po glasovanju razglasil, da bo razpravo, kako reformirati zdravstveno dejavnost, nadaljeval odbor za zdravstvo.

O popravkih zakona o zdravstveni dejavnosti so poslanci  razpravljali  po številnih pomislekih strokovnih organizacij in protestih iz zdravniških vrst. Vsebina teh protestov je dostopna v priponkah: terapevti, zdravniška zbornicamladi zdravniki.

Splošno razpravo, torej „prvo branje“, je zahtevala opozicijska SDS. V državnem zboru jo običajno preskočijo.

Pred odločanjem so poslanci iz štirih strank danes dopoldne pojasnili, kako bodo glasovali:

Nada Brinovšek (SDS). Foto: DZ/Barbara Žejavac

Nada Brinovšek (SDS): „Vse skozi smo opozarjali, da bi se javni zavodi morali preoblikovati v skladu s pravom EU v javne gospodarske službe. To opozarja stroka, ampak spoštovani kolegi, vi ste gluhi za stroko. Škoda. Dopustili boste, da bodo naši javni zdravstveni zavodi še naprej povzročali visoke izgube, in bodo še naprej unikum. Po tem zakonu se bodo podaljšale čakalne vrste, se bo slabšala dostopnost do zdravnika na podeželju. Dejstvo je tudi, da bo povzročil odhode mladih zdravnikov v tujino. Ne samo mladih, tudi ostalih. Na tak način, bom rekla po domače, bodo lahko zdravniki, oziroma uslužbenci v javnih zdravstvenih zavodih še naprej harali in privatizirali v svoje lastne žepe.“

Branko Zorman (SMC). Foto: DZ

Branko Zorman (SMC) „Vladni predlog zakona o zdravstveni dejavnosti bomo seveda podprli, ker ureja področje, ki do danes ni bilo dobro urejeno. Podeljevanje koncesij ni bilo urejeno na transparenten način, tako kot bo to v prihodnje. Hkrati se tudi, ne samo s tem zakonom, ščiti javno dostopno zdravstvo za vse državljane pod enakimi pravili: solidarno, dostopno, kvalitetno. Zato bomo ta zakon podprli. Laži, ki so v zvezi s tem zakonom, da se bodo podaljšale čakalne dobe, da bodo ljudje ostali brez zdravstvene oskrbe, pa seveda niso resnične.“

Jernej Vrtovec (NSi) Foto: DZ/Barbara Žejavac

Jernej Vrtovec (NSi):  „Zakon ima dva ključna elementa, ki sta v nasprotju s tem, kar bi si v Sloveniji želeli in kar bi potrebovali. Zakon odklanja konkurenčnost, ki bi jo potrebovali, da bi izboljšali zdravstveni sistem.  In, kar je najbolj boleče, zakon je proti mladim zdravnikom. Zakaj? Ker opredeljuje vlogo nosilca zdravstvene dejavnosti šele po petih letih od tega, ko je mladi zdravnik pridobil licenco.“

Miha Kordiš (ZL) Foto: DZ/Barbara Žejavac

Miha Kordiš (ZL): Socialisti tega zakona ne moremo podpreti, ne bomo mu pa nasprotovali v upanju, da lahko vse te problematične določbe popravimo z amandmaji v naslednjih korakih obravnave.

 

 

 

 

Več o protestih iz zdravniških vrst in dogajanju v državnem zboru prejšnji teden je dostopno na povezavi:

Ljudmila Novak: “Čudi me socializem v liberalni SMC”

 

(Visited 32 times, 1 visits today)
One Comment

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: