Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zakon o zdravstveni dejavnosti gre naprej

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th maj 2017, 01:08 pop

O popravkih zakona o zdravstveni dejavnosti bo državni zbor še razpravljal. Odločitev, da je vladni predlog, ki sodi v paket zdravstvene reforme,  primeren za nadaljevanje procedure, je po splošni razpravi  danes izglasovalo 42 koalicijskih poslancev iz vrst SMC, Desus in SD.

Protesti iz zdravniških vrst

23 poslancev opozicijskih SDS, NSi in nepovezanih je bilo za to, da bi vladne zamisli končale v smeteh. Vzdržala se je poslanska skupina ZL.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) je po glasovanju razglasil, da bo razpravo, kako reformirati zdravstveno dejavnost, nadaljeval odbor za zdravstvo.

O popravkih zakona o zdravstveni dejavnosti so poslanci  razpravljali  po številnih pomislekih strokovnih organizacij in protestih iz zdravniških vrst. Vsebina teh protestov je dostopna v priponkah: terapevti, zdravniška zbornicamladi zdravniki.

Splošno razpravo, torej „prvo branje“, je zahtevala opozicijska SDS. V državnem zboru jo običajno preskočijo.

Pred odločanjem so poslanci iz štirih strank danes dopoldne pojasnili, kako bodo glasovali:

Nada Brinovšek (SDS). Foto: DZ/Barbara Žejavac

Nada Brinovšek (SDS): „Vse skozi smo opozarjali, da bi se javni zavodi morali preoblikovati v skladu s pravom EU v javne gospodarske službe. To opozarja stroka, ampak spoštovani kolegi, vi ste gluhi za stroko. Škoda. Dopustili boste, da bodo naši javni zdravstveni zavodi še naprej povzročali visoke izgube, in bodo še naprej unikum. Po tem zakonu se bodo podaljšale čakalne vrste, se bo slabšala dostopnost do zdravnika na podeželju. Dejstvo je tudi, da bo povzročil odhode mladih zdravnikov v tujino. Ne samo mladih, tudi ostalih. Na tak način, bom rekla po domače, bodo lahko zdravniki, oziroma uslužbenci v javnih zdravstvenih zavodih še naprej harali in privatizirali v svoje lastne žepe.“

Branko Zorman (SMC). Foto: DZ

Branko Zorman (SMC) „Vladni predlog zakona o zdravstveni dejavnosti bomo seveda podprli, ker ureja področje, ki do danes ni bilo dobro urejeno. Podeljevanje koncesij ni bilo urejeno na transparenten način, tako kot bo to v prihodnje. Hkrati se tudi, ne samo s tem zakonom, ščiti javno dostopno zdravstvo za vse državljane pod enakimi pravili: solidarno, dostopno, kvalitetno. Zato bomo ta zakon podprli. Laži, ki so v zvezi s tem zakonom, da se bodo podaljšale čakalne dobe, da bodo ljudje ostali brez zdravstvene oskrbe, pa seveda niso resnične.“

Jernej Vrtovec (NSi) Foto: DZ/Barbara Žejavac

Jernej Vrtovec (NSi):  „Zakon ima dva ključna elementa, ki sta v nasprotju s tem, kar bi si v Sloveniji želeli in kar bi potrebovali. Zakon odklanja konkurenčnost, ki bi jo potrebovali, da bi izboljšali zdravstveni sistem.  In, kar je najbolj boleče, zakon je proti mladim zdravnikom. Zakaj? Ker opredeljuje vlogo nosilca zdravstvene dejavnosti šele po petih letih od tega, ko je mladi zdravnik pridobil licenco.“

Miha Kordiš (ZL) Foto: DZ/Barbara Žejavac

Miha Kordiš (ZL): Socialisti tega zakona ne moremo podpreti, ne bomo mu pa nasprotovali v upanju, da lahko vse te problematične določbe popravimo z amandmaji v naslednjih korakih obravnave.

 

 

 

 

Več o protestih iz zdravniških vrst in dogajanju v državnem zboru prejšnji teden je dostopno na povezavi:

Ljudmila Novak: “Čudi me socializem v liberalni SMC”

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu