Site icon Spletni časopis

Naklade padajo: Dnevnik uspešnejši od Dela

Alarmantni za največjo časopisne podjetje, ki izdaja dnevnika Delo in Slovenske novice, so ta teden objavljeni podatki slovenske oglaševalske zbornice o revidiranih prodanih nakladah časopisov v zadnjem četrtletju.

Oba dnevnika, ki ju prodaja največje časopisno podjetje v državi, sta se  slabo odrezala v primerjavi z mestnim tekmecem Dnevnikom v četrtletnih in letnih primerjavah.

Bo boljši Lesjak ali Knafelc?

Primerjava med Delom in Dnevnikom najbrž že kaže tudi posledico različnih strategij založnikov. Na Dnevniku stavijo na izkušenega urednika Mirana Lesjaka. Na Delu se je novi lastnik Kolektor pred dobrim letom odločil poskusiti z Gregorjem Knafelcem, ki ni imel novinarskih in uredniških izkušenj. Tudi po letu dni je Knafelc še vršilec dolžnosti urednika, kar običajno velja za začasno rešitev.

Ta teden objavljeni podatki Slovenske oglaševalske zbornice so takšni:

Nekoliko slabše kot Dnevniku, a za odtenek bolje kot Delu, gre Večeru, kjer so se letos odločili za zamenjavo odgovornega urednika. Namesto Katje Šeruga Večer vodi Matija Stepišnik, ki velja za izkušenega novinarja in urednika.

Številke, ki so prikazane, so še posledica dela v času urednikovanja  Katje Šeruga.

Knafelčeva ekipa je na zgornji polovici naslovnice Delo, ki je pomembna za prodajo na kioskih, uvedla vsakodnevno veliko fotografijo in zmanjšala količino besedila. Strukturno je delež naročniške in kolportažne prodaje Dela v zadnjih šestih četrtletjih takšen:

V istem obdobju so podatki za Dnevnik, ki mu naklada upada manj, je pa na kioskih že tradicionalno krepko manj uspešen, takšni:

Upad naklade se je zgodil tudi Slovenskim novicam. Vodi jih odgovorni urednik Bojan Budja. Vsak dan ta nekoliko bolj rumeni časopis, ki je tudi cenejši od prej omenjene trojke,  proda krepko več izvodov kot Delo in Dnevnik v seštevku.

Exit mobile version