Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Erjavec zaupno Šarcu o Škerbincu, na očitke KNOVS odgovarja brez oznak

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 03/10/2019)

Obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS) je predsedniku vlade Marjanu Šarcu (LMŠ) poslal poročilo, ki ga je premier zahteval o sklepih komisije za nadzor obveščevalnih služb, ki ministru očita zlorabo vojaške obveščevalne službe, pojasnil pa je tudi razloge za zamenjavi poveljnika poveljstva sil slovenske vojske Škerbinca. Del, ko odgovarja na sklepe komisije za nadzor obveščevalcev, je Erjavec poslal tudi predsedniku republike Borutu Pahorju, šefu komisije za nadzor obveščevalcev Mateju Toninu (NSi) in predsedniku odbora za obrambo Samo Bevku (SD). Pojasnila o razlogih za zamenjavo Škerbinca pa je Erjavec poslal Šarcu, ne pa tudi v državni zbor, poročilo pa ima tudi oznako zaupnosti in ga zato ne morem predstaviti javnosti. Brez vsakih oznak pa je ministrov odgovor na sklepe komisije in ga na koncu članka v celoti objavljam. Erjavec v poročilu šefu vlade trdi, da je vojaška obveščevalna služba 25 vojakov zasliševala o tem, kaj je Miha Škerbinc govoril o zdravju načelnice generalštaba, ker je to govorjenje poveljnika sil ogrožalo varnost delovnega mesta načelnice Alenke Ermenc. Erjavec vztraja, da je bilo nujno takoj preveriti, ali je Škerbinc morebiti komentiral zdravje Ermenčeve in vse aktivnosti obveščevalcev so bile zaradi tega, ker je bila ogrožena varnost Ermenčeve, primerne in zakonite. Komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki ocenjuje obratno, da načelnica ni bila ogrožena, je po Erjavčevi oceni podlegla “političnim interesom in zanemarila objektivnost presoje”. Minister tudi trdi, da z zasliševanjem vojakov, kaj je govoril Škerbinc, OVS ni opravljal klasične obveščevalne dejavnosti kot je ugotovila komisija. Izvajali naj bi “varnostne naloge na obrambnem področju z namenom razjasnitve dejstev in okoliščin navedenega varnostno indikativnega pojava.” Erjavec zanika tudi, da bi obveščevalci Škerbinčevo ravnanje preverjali po njegovem ustnem navodilu in ustnem navodilu šefa vojaške obveščevalne službe. Svoje delo naj bi izvajali v skladu s programom dela, usmeritev ministra in generalnega direktorja OVS.

Celotno poročilo je takšno:

Poročila Karla Erjavca premieru Marjanu Šarcu o očitkih KNOVS

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu