Spletni časopis

Gripa: Dražje cepivo bi bolje delovalo

(Last Updated On: 16/05/2017)

Nacionalni inštitut za javno zdravje je za sezono 2016/2017, ki je za nami, kupil cepivo proti sezonski gripi z javnim naročilom in izbral cepivo Vaxigrip proizvajalca Sanofi Pasteur.

To cepivo, ki naj bi nas zaščitilo pred gripo, je trivalentno in vsebuje delce treh tipov virusov gripe:  sev A California (H1N1), sev A Hong Kong (H3N2) in sev B Brisbane. Žal pa to cepivo ne vsebuje delcev seva B Yamagata, ki je bil v zadnjih dveh mesecih med najpogostejšimi povzročitelji gripe v Sloveniji.

Zakaj smo kljub cepljenju zboleli

Po poročanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje so letos v Sloveniji povzročali gripo predvsem virusi gripe seva A (H3) in  B (Yamagata) ter v manjši meri virusi seva B (Victoria). Več najdete na povezavi:

Ker cepivo ni vsebovalo delcev seva B Yamagata, so posamezniki, ki so se cepili, zboleli za gripo. Že lani poleti (23.6.2016) je isti proizvajalec cepiva objavil, da je na evropski trg poslal novo, boljše štirivalentno cepivo VaxigripTetra, ki nas zaščiti pred štirimi sevi virusov gripe, tudi pred sevom tipa B Yamagata.

Več najdete na povezavi: http://www.sanofipasteur.ca/node/49301

Ker se cepiva dobro prodajajo, so zanimiva za številna farmacevtska podjetja, ki so trgu ponudila svoje različice cepiv proti gripi: GlaxoSmithKline, Sanofi Pasteur, Novartis, Protein Sciences, MedImmune, AstraZeneca, Abbot healthcare, Omninvest, Pfizer, Daiichi-Sankyo, Mitsubishi Tanabe Pharma in drugi.

Nepredvidljive mutacije virusa

Katero cepivo bo na voljo v sezoni 2017/2018 bo odvisno od ZZZS in razpisne komisije za nakup cepiva. Posvetovalna skupina za cepljenje iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je konec marca 2017 že potrdila izbiro boljšega štirivalentnega cepiva proti gripi za prihodnje leto.

Po podatkih centralne baze zdravil v Sloveniji je bila aprila 2017 cena na debelo za Vaxigrip 4,68 eur, za VaxigripTetra pa 10,1 eur. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje vas bo en odmerek cepiva Vaxigrip stal 12 eura.

Foto: M. K.

Kateri virusi nas bodo strašili naslednjo zimo, lahko le ugibamo in upamo, da bodo izmed doslej poznanih sevov in da bo izbrano cepivo pravo. Sicer pa se hudiček skriva v občasnih mutacijah virusa influence, ki poskrbijo, da postane virus odporen na cepivo.

Tako je vedno narava, evolucija ali pa bog, kakor za koga, pred nami, našimi napori, da jo ukrotimo. Še dobro, da imamo zdravi ljudje dober imunski sistem, ki na naraven način s počitkom premaga tudi gripo. Imunski sistem si bo zapomnil virus in nas zaščitil pred njim vsaj za nekaj časa, od enega do več kot deset let.

Potem pa spet od začetka: borba, dokler nekdo ne omaga.

[wp_ad_camp_1]

(Visited 322 times, 1 visits today)
Exit mobile version