Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Brglez: Pahor je več estetike kot vsebine

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th maj 2017, 10:51 pop

Milan Brglez med vodenjem državnega zbora Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Stranka si seveda želi imeti kandidatko ali kandidata, ki bi lahko premagal obstoječega predsednika. Je pa to zelo težko.”

To je v pogovoru za Radio Slovenija povedal predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC), ki je ocenil še, da bo Boruta Pahorja težko premagati “zaradi medijske in siceršnje podobe in tudi zato, ker so se standardi predsednikovanja v tem mandatu zelo znižali”.

Res nižji standardi od Türkovih?

Sam se s to Brglezovo oceno ne strinjam.

Prejšnji predsednik Danilo Türk se je v zgodovino vpisal z nekaj nenavadnimi odločitvami in je bil najbrž politično doslej najbolj opredeljen in celo pristranski predsednik v zgodovini. Precej bolj kot po osamosvojitvi Milan Kučan.

Ena nenavadnih potez  je bila odlikovanje nekdanjega šefa SDV Tomaža Ertla.

Druga, denimo, zavrnitev vrste veleposlanikov, ki jih je ob koncu mandata predlagala prva vlada Janeza Janše, zaradi česar je bila leta 2009, v času hude gospodarske krize, država nekaj časa brez ambasadorjev v najpomembnejših svetovnih prestolnicah.

Kot neustreznega kandidata za veleposlanika na Dunaju je Türk takrat zavrnil tudi nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki je bil pred tem že veleposlanik v ZDA, zunanje ministrstvo pa je kot prvi zunanji minister, ko je nastala država, Rupel pravzaprav tudi ustanovil.

Pristranost je pokazal tudi z izbiro članov KPK.

Kako ocenjujete predsednikovanje Boruta Pahorja

View Results

Loading ... Loading ...

Pahor pri kadrih presenetljivo uspešen

Pahorju je bil veliko bolj zmeren. Pa čeprav je prej dolgo vodil politično stranko, Türk pa ne.

Lani in letos je Pahorju presenetljivo uspelo doseči široke dogovore med strankami, da je državni zbor  z dvotretjinsko večino že v prvem poskusu imenoval šest novih ustavnih sodnikov.

Doslej je v državnem zboru padel en sam kandidat od množice, ki jih je predlagal.

Edina zavrnitev se je zgodila  julija 2015, ko ni bilo dovolj glasov, da bi za še šest let imenovali takrat že viceguvernerja Banke Slovenije Janeza Fabjana.

Podaljšanju mandata, ki ga je predlagal guverner Boštjan Jazbec, je nasprotovala SDS zaradi zloma bančnega sistema, ki ga z milijardnimi nakazili rešujejo davkoplačevalci.

Za Fabjana je tajno glasovalo 45 poslancev ali eden premalo in Pahor je moral poiskati drugega kandidata.

Brglez, ki je tudi podpredsednik največje stranke v državnem zboru SMC, je na dodatno vprašanje, ali so se standardi predsednikovanja znižali, ker da je več forme kot vsebine, odgovoril:

“Da je več estetike kot vsebine.”

Več o pogovoru s predsednikom državnega zbora, ki je ponovil, da ne namerava kandidirati za predsednika republike, čeprav so v SMC še ideje o tem, je dostopno na  povezavi: http://www.rtvslo.si/slovenija/brglez-v-predsedniku-pahorju-je-vec-estetike-kot-vsebine/420822

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu