Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Svoboda tiska 2017:  Slovenija 37 na lestvici

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th april 2017, 06:50 pop

Na 37 mestu je Slovenija na lestvice svobode tiska, ki jo vsako leto objavi organizacija Novinarji brez meja, ko oceni države. Uvrstitev je slabša kot leta 2015, ko je bila Slovenija na 35 mestu med 180 državami, a boljša kot lani ko smo bili na 40. Sosednja Hrvaška je na 74 mestu, Avstrija na 11, Italija pa, denimo, na 52 mestu.

Organizacija Novinarji brez meja pri naši državi – kot že v preteklosti – opozarja, da politiki pogosto tožijo novinarje,   da sodišča na zaporno kazen obsojajo blogerje za žalitve.  Kot primer takšnega je naveden Mitja Kunstelj. Opozarja pa poročilo tudi, da  zakon zelo široko določa pravico do popravka in odgovora, ta pravica je bila s popravki medijske zakonodaje še razširjena leta 2006.

Primer pretiravanja:  Kunstelj 

Sodišče je Kunstlja zaradi razžalitev  nekdanje novinarke Špele Predan in novinarja in urednika Vinka Vasleta že pred leti obsodilo na pol leta zapora. Proti njemu pa potekajo še številni postopki, večkrat je bil že obsojen na denarni kazni, če jih ne plača, se spremenijo v zaporne.

Organizacija novinarji brez meja ne zagovarja tistega, kar je Kunstelj na svojem blogu zapisal, opozarja pa, da je zaporna kazen napačen odziv.

Ob Sloveniji so iz te organizacije v preteklosti opozorili tudi na preganjanje novinarjev zaradi izdaje zaupnosti Sove in navajali primer novinarke Dela Anuške Delić, ki je tik pred parlamentarnimi volitvami leta 2011 objavila serijo člankov o domnevnih povezavah SDS z naonacisti.

Zapletena “obveščevalna” ozadja

Podatki za to zgodbo so bili deloma tudi iz Sove, ki jo je takrat vodil Sebastjan Selan, pridobljeni pa s prisluškovanji državljanom, ki so bila sodno dovoljena, a ne za potrebe volilne kampanje.

Organizacija novinarji brez meja opisuje tudi, da je bil takratni šef Sove Selan, ko ga je po tistih volitvah Janez Janša odstavil kot šefa obveščevalcev, pozneje takoj zaposlen kot direktor Marine Portorož, ki jo obvladuje tajkun Bojan Petan prek Term Čatež in da so o ravnanju Petana in partnerja Deličeve Francija Zavrla potekale tudi kriminalistične preiskave v povezavi s posli tega gospodarskega konglomerata.

Več o tem primeru lahko najdete na povezavi: https://rsf.org/en/news/slovenian-justice-system-sanctions-journalists-climate-political-hostility-media

Pri objavi lestvic je bilo letos nekaj težav, pri pregledu uvrstitev držav, ki omogoča izbiranje po letih, so se namreč za leti 2017 in 2016 ponavljaji povsem enaki podatki o uvrstitvah in ocenah držav, tudi Slovenije.

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu