Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

ZNP: Odstavitev Gorščakove je korak k normalizaciji TVS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:39 pop

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je podprlo predlog generalnega direktorja RTVS Slovenija Andreja Graha Whatmougha, ki je predlagal odstavitev direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak. Gorščakova bo odstavljena, če to podpre najmanj 15 od 29 članov programskega sveta RTV Slovenija. Odstavitev je generalni direktor predlagal zaradi nizke gledanosti televizije, kar direktorice televizije ni spodbudilo k ukrepom, Nova24TV pa je poročala tudi o nenavadnosti, da ima televizija do podjetja Sportsmedia (delni lastnik in direktor je Tomaž Ambrožič, mož odgovorne urednice informativnega programa Manice Ambrožič) 2,7 milijona evrov terjatev in 190 tisoč evrov obveznosti.

Izjava ZNP je takšna:


“Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) pozdravlja pobudo za zamenjavo aktualne direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak. V tem vidimo nujen korak za normalizacijo razmer v javnem RTV mediju. V času direktorovanja Gorščakove je (na kar smo pogosto opozarjali tudi v ZNP) zlasti javna televizija pogosto spolzela v propagandni servis z odkritim preferiranjem ene politične opcije, zlasti stranke SD. Njeno pristransko vodenje je negativno vplivalo na ugled RTVS kot politično nepristranskega javnega medija, ga kompromitiralo in posledično povzročilo izgubo zaupanja gledalcev, ki sicer RTV servis plačujejo zato, da deluje profesionalno in nepristransko.

Zloraba TV Slovenija, kot smo ji bili priča, je v popolnem neskladju z osnovno usmeritvijo javnega medija, ki naj bi bil pluralen, nazorsko uravnotežen in politično nepristranski.

Odgovornost, da je TV Slovenija toliko časa delovala proti interesu ene politične opcije in proti interesu širše javnosti, v veliki meri nosi tudi predsednik programskega sveta RTVS Ciril Baškovič, nekdanji vidni sodelavec nedemokratičnega režima in bivši član Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije iz časov, ko so bili novinarji zgolj družbenopolitični delavci.

V ZNP upravičeno pričakujemo, da bo generalni direktor RTVS skupaj s programskim svetom RTVS za direktorja TV Slovenija imenoval osebo, ki bo javni servis vodila profesionalno in politično nepristransko, ki bo imela več znanja in smisla za programsko vodenje ter bo posledično povrnila zaupanje v javni medij, ki je bil v preteklih mesecih tako grobo spolitiziran in kompromitiran.

Upravni odbor ZNP (31. julija 2021)”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu