Site icon Spletni časopis

Vojakom po 300 evrov dodatka za slab zrak v Sarajevu, diplomatom ne

Od oktobra 2015 do aprila lani so slovenski vojaki v Sarajevu prejemali po 300 evrov dodatka mesečno, ker je bil zrak v tem mestu zelo onesnažen.

Naši diplomatski predstavniki, ki v Sarajevu dihajo enak zrak, pa dodatka po zagotovilih zunanjega ministrstva  niso dobivali. Veleposlanik v Sarajevu je trenutno Iztok Grmek.

Vojakov v BiH ni veliko. Čisto točne številke, koliko vojakov je bilo prejšnjo zimo v Sarajevu, ki so dodatek za otežkočeno dihanje dobivali, niso dostopne.

Presežene mejne vrednosti onesnaženja je v Sarajevu takrat  ugotovil Federalni instituta za zdravje BiH. Iz ministrstva pa so to predstavili tako:

Vojaki dobili, ataše ne

Trenutno je v Sarajevu kakšnih 13 vojakov, od tega štirje v poveljstvu Nata v Sarajevu. V preteklosti jih je bilo kdaj v Bosni tudi nekaj več.

Ministrica Andreja Katič (SD) je dodatke za onesnažen zrak določila po uredbi iz leta 2008, ki pravi:

Ti dodatki so posebnost le za vojake. Ne dobijo jih niti vsi iz obrambnega ministrstva. Že vojaški ataše, ki v BiH zastopa našo državo, dodatka ni dobival.

Je pač diplomatski predstavnik in ti morajo marsikaj prenesti, tudi slabši zrak.

Podoben dodatek, a ne za dihanje, po 300 evrov za posebne pogoje bivanja, dobivajo vojaki na Kosovu. Višje, po 600 evrov, pa v Iraku, Afganistanu in na Maliju.

Vojakom pripadajo tudi dodatki za nevarnost na območju. Ti so za BiH denimo 500 evrov, za Kosovo in Irak po 600 evrov, za Afganistan in Mali pa po tisoč evrov.

 

 

Exit mobile version