Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Novi stari Erjavec: “Za obvezno služenje” ZSLD: “Populizem?”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st februar 2017, 06:06 dop

Ob volitvah, na katerih je predsednik ostal Karl Erjavec, je Desus na kongresu potrdil program za volitve prihodnje leto. Erjavec je presenetil z idejo, da bi uvedel obvezno tri mesečno služenje vojaškega roka. Iz ZSLD so se odzvali z: “Populizem?”.

Kot je pojasnil Erjavec se za obvezno vojaščino zavzema zaradi spremenjenih varnostnih okoliščin. Kariero na vrhu Desusa je Erjavec začela leta 2005, bil je bil obrambni minister v prvi vladi Janeza Janše (SDS), doslej edini, ki se mu je na vrhu “obrambe” uspelo zadržati vsa štiri leta.

Erjavčev predlog ima slabost: v državnem zboru so tudi njegovi poslanci potrdili proračuna za letos in prihodnje leto, ko bodo volitve, v katerem o denarju za projekt obveznega služenja ni ne duha ne sluha. Proračuna je predlagala vlada, katere član je, in koalicija, ki brez Erjavca nima večine.

Na novost v politiki Desusa so se odzvali iz Zavezništva Alenke Bratušek s vprašanjem: “Kako bo naborništvo mogoče izpeljati ob upoštevanju fiskalnega pravila in fiskalnega okvirja, ki smo ga sprejeli. Kako je mogoče, da DeSUS znotraj fiskalnega pravila ne najde 42 milijonov evrov za polno usklajevanje pokojnin in polno izplačilo regresa, odpira pa idejo, ki je težka več kot 100 milijonov evrov? Gre ponovno samo za populizem?”

»Še naprej bomo proti prodaji najuspešnejših slovenskih državnih podjetij, prenehati je potrebno s prakso dokapitalizacije slovenskih bank s strani davkoplačevalcev. Dokončno moramo razčistiti, kdo je kriv za nastalo bančno luknjo. Tudi ocene o višini slabih kreditov naših bank so še vedno zaskrbljujoče,« je v programsken nagovoru za kongres o usmeritvah med drugim opozoril predsednik Desusa Erjavec.

Desus je, kar jih vodi Erjavec, ves čas v vladah in je sploh edina stranka, ki sodeluje pri vladanju državi nepretrgoma že več kot desetletje.

Na posnetku z leve proti desni so nekdanji minister in zdaj poslanec Tomaž Gantar, ob njem predsednik Desusa Erjavec, evropski poslanec Ivo Vajgl, desno od Vajgla je Janez Sušnik:

 

Foto: Peter Jančič

 

V prvi vrsti na kongresu je bil med uglednimi gosti Sušnik, ki je od decembra lani predsednik Zveze društev upokojencev (Zdus), ki je za Desus pomembna podporna organizacija. Začasno je Sušnik Zdus, po odstopu Antona Donka junija lani, vodil že pred izvolitvijo za predsednika. Na posnetku drugi iz desne:

Foto: Peter Jančič

Sušnik je bil v preteklosti (po letu 2002) predsednik državnega sveta, na ta položaj je bil takrat izvoljen kot politik SLS.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu